2016. február 29., hétfő

Marinált tarlórépa - de furán hangzik



A tarlórépára mifelénk inkább takarmánynövényként gondolunk, nem mint valami ínyenc falatra, amit csak ritkaságokat tartó zöldségeseknél lehet találni. Márpedig egyelőre így van, holott ez az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény, ami például Angliában a krumpli megjelenése előtt népeledel volt. Egész Európában termesztették és főzték a legkülönbözőbb módokon, ahogy Váncsa István a tárgyat alaposan kimerítő cikkében olvashatjuk. Népszerűségét gazdaságos termesztési tulajdonságainak köszönheti: néhány héttel a vetés után már szedhető, bő termést hoz. A gabona learatása utáni tarlóra vetették, magyar neve erről árulkodik és nem arról, hogy amúgy a káposztafélék családjába tartozik. 
Ha találkozunk a szép lila-fehér gumókkal a piacon, a kisebb, zsengébb példányokat válasszuk, ezek íze a retek és a karalábé között van, nyersen is nagyon finomak. Nekem most közepes darabok jutottak, melléjük még sárga céklát is hazahoztam, de csak itthon jutott eszembe, hogy a kettőt együtt fogom marinálni. (Úgyis rokonok.) A pác receptje Vomberg Frigyes Bocuse d'Or mesterkurzusáról származik (kevés változtatással), amin volt szerencsém részt venni pár hete a Nespresso jóvoltából. Illatos, fűszeres marinád, amit használhatunk zsenge retekhez és más zöldségekhez is. 
A tarlórépa-sárga cékla páros is szépen átvette az ízeket, ropogósságuk megmaradt. Sajnos a színek különbsége egy idő után eltűnt, de így is szép látványt nyújtottak. Sültek, rakott ételek mellé, szendvicsekbe kiváló.

Recept:
  • 3-4 kisméretű tarlórépa
  • 1-2 sárga cékla, szintén kicsi
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 db csillagánizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 db babérlevél
  • 0,5 dl fehér balzsamecet, vagy fehér borecet
  • 1 dl rizsecet
  • negyed teáskanál só
  • kb. 10 szál snidling
A tarlórépát és a céklát alaposan megmossuk, vékony szeletekre gyaluljuk, üveg, vagy porcelán tálba tesszük.
A többi hozzávalót kis fazékba tesszük, másfél deci vizet öntünk hozzá, 5-6 percig közepes lángon főzzük. Ezután lefedjük, 20 percig állni hagyjuk.
A langyosra hűlt marinádot a tarlórépa/cékla szeletekre szűrjük. Fogyasztás előtt legalább egy órát, de legjobb, ha egy éjszakát érleljük.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...