2016. március 13., vasárnap

Mandulakrémes - almás galette


Mandulakrém (frangipane) a gyümölcs és a tészta között nem megvetendő úri huncutság! Nemcsak teljesebbé és gazdagabbá teszi a gyümölcsök ízét, hanem krémes szigetelőként megóvja a tésztát a nedvességtől, amit a gyümölcs ereszt magából, így egyenletesen ropogós marad. Ez persze főleg az almánál lédúsabb gyümölcsök esetében fontos, mint például az eper, a málna, vagy a szilva, barack. Ezeket a későbbiekben, a tavasz és a nyár előrehaladtával szép sorban be kell helyettesíteni a receptben szereplő almával. A formai megoldásokat majd hozzájuk igazítjuk.

Recept:
a tésztához:

  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 110 g finomliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 115 g hideg vaj
  • 6 evőkanál jéghideg víz
  • 1 teáskanál vanília esszencia
A kétféle lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és kézzel, vagy konyhai robotgép keverőlapátjával elmorzsoljuk. Végül fokozatosan hozzáadjuk a vizet és amint összeáll a tészta cipóvá formáljuk, folpackba csomagoljuk, kissé ellapítjuk és legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
a mandulakrémhez:

  • 55 g puha vaj
  • 50 g cukor
  • 45 g őrölt mandula
  • 15 g liszt
  • 1 tojás
A vajat és a cukrot krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a mandulát és a lisztet, majd a tojást is.
a töltelékhez:

  • 3 alma
  • 3 teáskanál cukor és 1 kávéskanál őrölt fahéj keveréke
Az almákat héjastul negyedekbe vágjuk, magházukat kivágjuk, majd uborkagyaluval nagyon vékonyra szeleteljük.

Összeállítás: A tésztát lisztezett felületen 3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk.
Megkenjük a mandulakrémmel úgy hogy körben 5 cm-es peremet hagyunk. A krémes felület külső peremén kezdve, megtöltjük az almaszeletekkel. A szeleteket elcsúsztatva, egyharmadig fedésben helyezzük koncentrikusan haladva egymásra. A közepén szorosan összeérnek az almák.
A tészta üresen hagyott peremét ráhajtjuk a töltelékre. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
A töltelék tetejét megszórjuk a fahéjas cukorral.
Előmelegített, 190 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. A tetejét megszórjuk porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...