2016. február 23., kedd

"csak a színe legyen vörös..."


A júdásfüle-, vagy fafül(e)gombához egész évben hozzájuthatunk a szabadban, de fő szezonja most kezdődik és késő őszig tart. Ám ha nincs kedvünk, időnk kirándulni, közben gombászni, aztán szakértőnek megmutatni a gyűjteményt és mégis vágyunk a fafülgomba magas kálcium-, foszfor- és vastartalmára, egyéb jótékony hatásaira, ropogós állagára és különleges ízére, szárított változatáért csak a legközelebbi keleti fűszerboltba, bioboltba, vagy szupermarketbe kell elmenni. Kis tasakokban árulják és mivel összeaszott méretéhez képest legalább háromszorosára duzzad az áztatás során, két-három darab gomba általában elég egy főzéshez. Használhatjuk levesekbe és nagyon jól passzol édeskés zöldségekhez, répához, sütőtökhöz, édeskrumplihoz, piros húsú paprikához, húsokhoz, rákhoz és halhoz is.
Ebben a receptben a fafülgomba mélybarna színéhez és a hosszú szemű vörös rizshez választottam a többi hozzávalót, így az árnyalatok és az ízek kedvemre valóan alakultak.
Aztán majdcsak megjön a tavasz a friss zöldekkel!

Recept:
  • 250 g hosszú szemű vörös rizs
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 friss piros chilipaprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 közepes édeskrumpli
  • 10 g szárított fafülgomba
  • 2 evőkanál bambuszrügy (konzerv, vagy üveges)
  • 6-8 db garnéla (fagyasztott, nem előfőzött) (elhagyható)
  • 1 marék sótlan földimogyoró
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
  • csipet só
  • csipet cukor
A rizst megmossuk, fél órára beáztatjuk. Lecsöpögtetjük, fazékba tesszük, szárazon egy percig kevergetve átpirítjuk, hogy a rizsszemek megszáradjanak, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, megkeverjük, felforraljuk, majd a legalacsonyabb lángon fedő alatt puhára főzzük. Lassabban fő, mint a fehér rizs, de ezt sem szabad kevergetni. Amikor elfőtte a levét, zárjuk el alatta a tüzet és még 10 percig ne emeljük fel a fedőt.
A fafülgombát tálba tesszük, meleg vizet öntünk rá, állni hagyjuk.
A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A chilipaprikát karikákra vágjuk. (Csak akkor tegyük bele az egészet, ha nem túl erős.) A hagymát vékonyan felszeleteljük, az újhagymát karikákra vágjuk, az édeskrumplit meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. A bambuszrügyet lecsöpögtetjük.
Nagy serpenyőben (legjobb erre a wok-serpenyő) felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a gyömbért, a fokhagymát és a chilit. 1 percig sütjük, majd hozzáadunk egy evőkanál szójaszószt és a rákot. Addig pirítjuk, amíg a rák rózsaszínű lesz, akkor szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. A visszamaradt fűszeres olajba tesszük a hagymát, az újhagyma fehér részét és az édeskrumpli csíkokat. Tovább pirítjuk, néha megkeverjük. Megszórjuk egy csipet cukorral, hozzáadunk még egy evőkanál szójaszószt. Közben a fafülgombát lecsepegtetjük (levét megtartjuk), kemény végét levágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk. A többi zöldséghez adjuk a mogyoróval és a bambuszrüggyel együtt. Hozzáöntünk egy-két evőkanálnyit a gomba áztatólevéből és a maradék egy evőkanál szójaszószt is hozzáadjuk. Még egy-két percig pirítjuk. Visszatesszük a megsütött rákokat, ha használtunk. Ha szükséges, sózzuk.
A megfőtt vörös rizzsel tálaljuk, tetejére szórjuk az újhagyma karikák zöld részét.

2 megjegyzés:

Cserke írta...

AZ elhagyhatót elhagynám, de egyébként nekem való nagyon. És még egy kis Quimby is mellé, perfekt :)

rakottkert írta...

Nem szereted az elhagyhatót? Egyébként nálam is ritka vendég, érthető okokból, de most éppen volt egy fél Aldis zacskó, ami meglepően jó minőségű!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...