A júdásfüle-, vagy fafül(e)gombához egész évben hozzájuthatunk a szabadban, de fő szezonja most kezdődik és késő őszig tart. Ám ha nincs kedvünk, időnk kirándulni, közben gombászni, aztán szakértőnek megmutatni a gyűjteményt és mégis vágyunk a fafülgomba magas kálcium-, foszfor- és vastartalmára, egyéb jótékony hatásaira, ropogós állagára és különleges ízére, szárított változatáért csak a legközelebbi keleti fűszerboltba, bioboltba, vagy szupermarketbe kell elmenni. Kis tasakokban árulják és mivel összeaszott méretéhez képest legalább háromszorosára duzzad az áztatás során, két-három darab gomba általában elég egy főzéshez. Használhatjuk levesekbe és nagyon jól passzol édeskés zöldségekhez, répához, sütőtökhöz, édeskrumplihoz, piros húsú paprikához, húsokhoz, rákhoz és halhoz is.
Ebben a receptben a fafülgomba mélybarna színéhez és a hosszú szemű vörös rizshez választottam a többi hozzávalót, így az árnyalatok és az ízek kedvemre valóan alakultak.
Aztán majdcsak megjön a tavasz a friss zöldekkel!
Recept:
- 250 g hosszú szemű vörös rizs
- 1 ujjnyi friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 friss piros chilipaprika
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 szál újhagyma
- 1 közepes édeskrumpli
- 10 g szárított fafülgomba
- 2 evőkanál bambuszrügy (konzerv, vagy üveges)
- 6-8 db garnéla (fagyasztott, nem előfőzött) (elhagyható)
- 1 marék sótlan földimogyoró
- 3 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál olaj
- csipet só
- csipet cukor
A fafülgombát tálba tesszük, meleg vizet öntünk rá, állni hagyjuk.
A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A chilipaprikát karikákra vágjuk. (Csak akkor tegyük bele az egészet, ha nem túl erős.) A hagymát vékonyan felszeleteljük, az újhagymát karikákra vágjuk, az édeskrumplit meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. A bambuszrügyet lecsöpögtetjük.
Nagy serpenyőben (legjobb erre a wok-serpenyő) felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a gyömbért, a fokhagymát és a chilit. 1 percig sütjük, majd hozzáadunk egy evőkanál szójaszószt és a rákot. Addig pirítjuk, amíg a rák rózsaszínű lesz, akkor szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. A visszamaradt fűszeres olajba tesszük a hagymát, az újhagyma fehér részét és az édeskrumpli csíkokat. Tovább pirítjuk, néha megkeverjük. Megszórjuk egy csipet cukorral, hozzáadunk még egy evőkanál szójaszószt. Közben a fafülgombát lecsepegtetjük (levét megtartjuk), kemény végét levágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk. A többi zöldséghez adjuk a mogyoróval és a bambuszrüggyel együtt. Hozzáöntünk egy-két evőkanálnyit a gomba áztatólevéből és a maradék egy evőkanál szójaszószt is hozzáadjuk. Még egy-két percig pirítjuk. Visszatesszük a megsütött rákokat, ha használtunk. Ha szükséges, sózzuk.
A megfőtt vörös rizzsel tálaljuk, tetejére szórjuk az újhagyma karikák zöld részét.
2 megjegyzés:
AZ elhagyhatót elhagynám, de egyébként nekem való nagyon. És még egy kis Quimby is mellé, perfekt :)
Nem szereted az elhagyhatót? Egyébként nálam is ritka vendég, érthető okokból, de most éppen volt egy fél Aldis zacskó, ami meglepően jó minőségű!
Megjegyzés küldése