2014. június 5., csütörtök

Sült fokhagymás, zöldborsós orecchiette


Ismét egy nagyon egyszerű tésztarecept, szupergyorsnak csak azért nem mondom, mert friss borsóból készült, azt előzőleg meg kellet pucolni és az legalább 20 perc volt. (Valószínűleg működik mirelit borsóból is, fél kilót számolnék a tésztához abban az esetben.)
Bár a borsó a fő alkotóeleme a szósznak egy kis füstölt szalonnával, de felbukkant a konyhámban egy új favorit, a sütőben sült fokhagyma, ami valóságos ízbombaként olvad bele a környezetébe. Ezt a receptet is pusztán emiatt tartom lejegyzésre méltónak - annyira finom lett tőle ez az egyszerű tészta, hogy nem szeretnék róla esetleg elfeledkezni. A sült fokhagyma felhasználására lejjebb, a készítés módjának leírásánál adok pár ötletet, de szerintem aki egyszer megkóstolja, azonnal tele lesz ihlettel.

Recept:

  • 400 g orecchiette, vagy fusilli
  • 1 kg friss borsó, héjastól mérve
  • 4-5 gerezd sült fokhagyma
  • 30 g füstölt, húsos szalonna
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 30 g frissen reszelt parmezán
  • só, bors
A borsót megtisztítjuk, megmossuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Széles edénybe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat és közepes lángon zsírjára pirítjuk.
Közben fazékban vizet forralunk a tésztának.
A szalonnára csurgatunk a citrom levét, rátesszük a borsót, sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük. Hozzáadjuk a sült fokhagyma gerezdeket is. Felöntjük 1 deci vízzel, lefedjük és közepes lángon, időnként megkeverve puhára főzzük. A tészta hozzáadása előtt ráreszeljük a citromhéjat és belekeverjük a vágott petrezselymet is.
A tészta főzővizét megsózzuk, amikor forr, beletesszük a tésztát, amíg újra felforr kevergetjük. Roppanós-puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzővizéből a borsóra öntünk 1 decit. A tésztát alaposan lecsöpögtetjük, majd a borsós mártáshoz keverjük. Meglocsoljuk még egy-két evőkanál olívaolajjal, ha szükséges sózzuk és borsozzuk.
Azonnal tálaljuk. Tányérokba szedve megszórjuk a sajttal.

Sült fokhagyma:

Három fokhagymafejet egészben, hámozatlanul sütőtálba állítunk, két evőkanál olajjal megcsurgatjuk, kevés sóval megszórjuk és negyedekbe vágott citromdarabkákat teszünk melléjük, 3-4 darabot.
200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Kihűlés után a fejek szétbonthatók és a megpuhult fokhagymabél kinyomkodható, kiemelhető a burkából. Fantasztikusan finom főzelékekhez, kencékbe, fasírt alapba keverve, sült paprikához, salátákhoz, vagy csak egyszerűen puha kenyérre kenve, paradicsommal. Érdemes belőle többet csinálni, mert ha ott van kéznél, mindig eszünkbe juthat, hogy még mihez lenne felejthetetlen adalék. Hűtőben egy hétig eltartható. A mellette sült citrom leve is felhasználható például salátaöntetekhez, vagy a fenti tészta citromszükségletéhez.


1 megjegyzés:

Cserke írta...

Citrom jó ötlet a fokhagyma mellé, eszembe sem jutott eddig, hogy mellédobjak.
Na majd ha lesz miben sütni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...