Sokat gondolkoztam, hogy szabad-e egy ennyire minimál receptet feltenni, de akárhányszor sütöm ezt a krumplit - és az utóbbi időben elég gyakran készült, mert újkrumpliból a legjobb - mindig annyira ízlik, ráadásul nemcsak nekem, hogy úgy döntöttem, nem rejtegetem. Nem több, mint aminek látszik, igen, sült krumpli, ami a citromtól, a jó minőségű olívaolajtól és a friss rozmaringtól/oregánótól/borsikafűtől ugyanúgy krumpli marad, de annyira finom, hogy akár el is hagyhatjuk mellőle a húsokat, halakat, egyéb csábító finomságokat és nem köretként, hanem főételként fogyaszthatjuk. Bazsalikomos paradicsommal, vagy egy fetasajtos görög/bolgár salátával (paradicsom, lilahagyma, uborka, fetasajt, olívaolaj) kiváló nyáresti vacsora, de a legeslegjobb választás, ha tzatzikit csinálunk hozzá, azzal valami fenomenális!
Recept:
- 1 kg krumpli (jó a vékony sárga héjú is, vagy bármilyen, jó minőségű krumpli)
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- fél citrom frissen facsart leve
- 4 evőkanál olívaolaj
- egy csokor friss rozmaring, vagy borsikafű, vagy oregánó
- víz
Akkora sütőtálba tesszük, hogy a krumpli egy rétegben legyen benne. Összeforgatjuk a sóval és a frissen őrölt borssal. Meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. A választott fűszernövény két-harmadát nem túl apróra vágjuk és a krumplira szórjuk, a többit egészben hagyjuk és félretesszük a tálaláshoz. Annyi vizet öntünk alá, hogy körül-belül a krumplidarabok feléig érjen. Hozzávetőlegesen másfél deci víz szükséges.
Előmelegített, 200 fokos sütőben egy órát sütjük, közben időnként megforgatjuk a krumplikat.
Forrón tálaljuk, megszórva a félretett fűszernövénnyel.
Bármilyen sülthöz, halhoz, csirkéhez kiváló köret, salátával kísérve pedig önálló étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése