Annyiféle crumble van, de annyiféle! Már eleve a gyümölcs alap változékonysága, aztán, hogy azt hogyan fűszerezzük, egyáltalán fűszerezzük-e. Itt felbukkanhat a fahéj, a gyömbér, a kardamom, esetleg egy kis bors, citrom helyett narancs-, vagy lime-lé, cukor helyett méz. A morzsaréteg újabb kísérletező terep, jöhetnek mindenféle lisztek, magok, zabpehely és itt is fűszerek. Egész nyáron készíthetjük, garantáltan mindig más lesz. Nem egy cizellált sütemény, de finom és kevés vele a munka is.
Az alábbi receptben se fűszer, se más extra nincsen, de nekem nagyon ízlett, talán pont a cseresznye miatt, ami érdekes módon így sülve, kicsi ribizlivel keverve sokkal érdekesebb lett nekem, mint úgy magában.
Recept:
- 700 g cseresznye
- 50 g ribizli
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- egy nagy marék szeletelt, vagy vágott mandula
- 120 g liszt
- 85 g vaj
- 4 evőkanál barna nádcukor
- 4 evőkanál őrölt mandula
A lisztet és a darabokra vágott vajat keverőlapátos robotgéppel, vagy az ujjainkkal morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és az őrölt mandulát, ezzel is eldolgozzuk.
A gyümölcsöt sütőtálba öntjük, eloszlatjuk rajta a morzsát, a tetejére szórjuk a vágott mandulát.
Előmelegített, 190 fokos sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) 20 percig sütjük, amíg a gyümölcs leve bugyogni kezd, a tetején a morzsa pedig aranybarna színt kap.
Langyosan, vagy hidegen krémes görög joghurttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése