A vinaigrette mártás alapja az egynegyed rész borecet, vagy citromlé és a háromnegyed rész olívaolaj. Azt a bizonyos savas részarányt helyettesítettem most egy kis átpasszírozott málnával, mert a gyümölcsös ízek nagyon jól mennek mind a sajthoz, mind a zöldségekhez. A saláta összetevői teljesen tetszőlegesek, ez az öntet például zöldbabbal, céklával, brokkolival, karfiollal, édesköménnyel is nagyon finom és télen is elkészíthető fagyasztott, kiengedett málnából.
Recept:
- 1 közepes padlizsán
- 20 dkg salátalevél (rukkola, apró céklalevél, tépősaláta, bébispenót, stb.)
- 10 dkg friss málna
- néhány vékony szelet pecorino sajt, vagy kecskesajt
- 4 evőkanál jó minőségű olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- csipet cukor
A salátát megmossuk, megszárítjuk.
A málna 2/3 részét botmixerrel pürésítjük, majd az így kapott pépet szitán átpasszírozzuk. A magokat eldobjuk, a málnapüréből pedig elkészítjük az öntetet: leheletnyit sózzuk, egy csipet cukrot teszünk hozzá, borsot tekerünk bele, majd kiskanál, vagy mini habverő segítségével fokozatosan belekeverjük az olajat.
Tálba tesszük a salátaleveleket, eloszlatjuk rajta a kihűlt padlizsánt, a pecorino forgácsokat és a félretett málnaszemeket. Megcsurgatjuk a málnaöntettel, majd örömmel elfogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése