2014. június 4., szerda

Borsókrémleves


A tavaszi borsóleves minden formájában a gyengém, minden nap tudnám enni, amíg szezonja van. Szeretem a hagyományos, zöldséges-galuskás változatot, a mentásat és most újabban ezt a krémeset. Vicces volt; amikor legutóbb ezt főztem, irántam nagy bizalommal lévő szeretteim meglátták, hogy valami máshogy történik és elkezdődött: de ne már, csináld úgy, ahogy szoktad, stb. stb. Aztán kész lett és csak úgy mellékesen azért elhangzott, hogy: hú, ez nagyon finom! Még jó, hogy nem hagytam magam.

Recept:
  • 1 kg zöldborsó (héjastól)
  • 1 l zöldség alaplé
  • 4 szál újhagyma fehér része
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • tálaláshoz tárkony-, vagy más fűszerolaj, vagy extraszűz olívaolaj
  • snidlingvirág, mentalevél, petrezselyem
A borsót megpucoljuk, megmossuk. A hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
Az olívaolajon puhára pároljuk a hagymát és fokhagymát. Rátesszük a tisztított borsót, enyhén sózzuk, megöntözzük a citrommal, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, ha túl sűrű kis vízzel higítjuk.
Melegen, vagy hűtve fogyasztjuk fűszernövényekkel és fűszeres, vagy natúr olívaolaj cseppekkel díszítve.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...