2014. május 29., csütörtök

Narancsos sült rizspuding


Az utóbbi időben háromszor is megfőztem, egyszer dupla adagban, így tapasztalataim fényében állíthatom, hogy ez egy nagyon praktikus desszert, kiváló például vendégségekre, mert előre el lehet készíteni és nagyon szépen tálalható. Egyetlen árnyoldala van: ugyan alacsony fokozaton, de több, mint két órán keresztül kell sütni, olykor meg-megkeverve a rizst, tehát igénybe vesz némi háztartási energiát, cserébe viszont fantasztikusan krémes lesz.
Ízesíthetjük vanílíarúd kikapart magjaival, őrölt kardamommal, tálalhatjuk friss gyümölccsel, gyümölcsös sziruppal, pirított magokkal is, rengetegféleképpen változatossá tehető és megújítható. A krémes rizs tulajdonképpen csak egy kiváló alap. A pörkölt kakaóbab a tetején azért tetszik nekem, mert enyhén kesernyés íze és ropogós állaga nagyon jó kontrasztot képez a puha pudinggal. A kakaóbabot a Rózsavölgyi Csokoládénál vettem, néhány dekába egész sok belefér és nagyon finom, mint minden más is abban a boltban, sajnos.

Recept:
  • 100 g rizottónak való, gömbölyű szemű rizs (arborio, carnaroli)
  • 1,2 liter tej
  • 130 g porcukor
  • 1 darab fahéjrúd
  • 1 kezeletlen héjú narancs héja
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz
  • 10-15 szem kakaóbab a tálaláshoz
A narancsot alaposan megmossuk, megszárítjuk és meghámozzuk úgy, hogy csak a narancssárga, vékony külső héjat fejtsük le, a fehér rész maradjon a gyümölcsön. Jó éles késsel, vagy zöldséghámozóval dolgozzunk.
A rizst beleszórjuk egy legalább 2 liter űrtartalmú kerámia sütőtálba. Ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a porcukrot, a csíkokban hagyott narancshéjat és a fahéj darabot.Jól elkeverjük.
150 fokra előmelegített sütőbe (gázsütő 2-es fokozat) tesszük, 2 és fél, 3 órán keresztül sütjük, amíg besűrűsödik és krémes lesz. Sütés közben eleinte fél óránként, a vége felé gyakrabban, mondjuk 10 percenként keverjük meg. Amikor elértük a megfelelő állagot, vegyük ki a sütőből, keverjük hozzá a narancsvirágvizet, fedjük le, vagy takarjuk be alufóliával az edényt és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor kis tálkákba porciózzuk és felaprított kakaóbabbal megszórva tálaljuk.
Hűtőben egy-két napig tárolhatjuk, de szobahőmérsékleten fogyasszuk.

2 megjegyzés:

Cserke írta...

Pont ilyeneket lehet egy kellemes fa alatt lengedezve elégedetten kanalazni :)


rakottkert írta...

Jó, hogy mondod! Most már meg kell találnom a helyét annak a lengedezésnek és nagyon komolyan felvenni a megvalósítandók listájára!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...