A spárgaszezon ideális bulikajája szerintem. A két mártás markánsan különbözik egymástól, a sonkás erőteljes ízű, a mandulás pedig lágy, selymes karakter. Kedvezhetünk a vegáknak és a húsevőknek is, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni mindkettőt. Különleges, mégis barátságos.
A Casa Moro szakácskönyv receptje.
Petrezselymes-serrano sonkás mártás:
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 4-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 80 g serrano sonka apróra vágva
- fél citrom leve
- frissen őrölt bors
Mandulás-balzsamecetes mártás:
- 150 g egész blansírozott mandula
- kb. 120 ml víz
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 teáskanál balzsamecet
- só
1 kg zöld spárga fás végeit letörjük (a szárakat meghajlítjuk, a fás résznél roppan el), megmossuk. Az alsó részt vékonyan meg is hámozhatjuk, kis levélkezdeményeket levághatjuk, de ha nincs hozzá türelmünk ezt a műveletet ki is hagyhatjuk, zsenge spárgánál enélkül is jó lesz a végeredmény. Nagy fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a spárgákat, lefedjük, 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, szétterítjük, hogy megszáradjon, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, lazán összeforgatjuk.
A mártásokkal tálaljuk.
2 megjegyzés:
Ez tényleg beetetés:)
(Végül csak sikerül a bejelentkezős protokollal kibabrálni, de nem egyszerű.)
Hát az a lényeg! :)
Megjegyzés küldése