2014. május 15., csütörtök

Andalúz csicseriborsólisztes, rákos tócsni


Spanyolul tortillácskának hívják, de én önkényesen átkereszteltem tócsnira. Nemcsak a formája miatt, hanem mert pont annyira eteti is magát, mint a mi tócsnink, amit hiába sütjük folyamatosan, a mennyiség csak nem akar nőni, mert menet közben ügyes kezek, éhes szájak valahogy eltüntetik. A képen csak azért látható egyszerre ennyi, mert vendégségre készült és vasszigorral őriztem. (Csak én csipegethettem belőle.)
Andalúziában természetesen friss rákocskákkal készítik és még azt a horrorisztikus részletet is hozzátenném ehhez, hogy az andalúz háziasszonyok (régen(?)) az apró lényeket állítólag élve keverték a lisztbe. Itt egy bizonyító erejű videó is erről. 
Mindenesetre nagyon finom ételről van szó, népszerű részlete lehet egy többféle falatkát/tapast felvonultató asztalnak. A csicseriborsóliszt gazdag aromája még különlegesebbé teszi és ha csak azzal készítjük lisztérzékenyek is fogyaszthatják.  Ha nincs szükség efféle óvatosságra, vagy tompítani szeretnénk a csicseriborsóliszt jellegzetes ízét, keverhetjük búzaliszttel.
A narancsos majonéz amellett, hogy a mediterrán napsütést idézi, csodálatosan kiegészíti a ropogós rákos falatkákat, ki ne hagyjuk mellőle!

Recept:
  • 400-500 g apró garnélarák (lehet fagyasztott is, de mindenképpen felengedve!)
  • 250 g csicseriborsóliszt (vagy 175 g búzaliszt, 75 g csicseriborsóliszt)
  • 1 kis fej salottahagyma, vagy fél fej kisebb hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél liter víz
  • fél csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • olaj a sütéshez
A csicseriborsólisztet keverőtálba tesszük. Fokozatosan hozzáadjuk a vizet, majd a hagymát, fokhagymát, petrezselymet és a rákot. Egy teáskanál sót is belekeverünk. Végül elég híg masszának kell lennie, annyira hígnak, hogy a kanálban nehezen maradjon benne.
Serpenyőben olajat forrósítunk, elég sokat, hogy bő olajban tudjuk sütni a falatkákat. Így gyorsan és könnyen átsülnek. Amikor forró az olaj, kanállal adagokat csurgatunk az olajba. Nem baj ha szabálytalanok a formák, sőt! Mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Elég gyorsan megsülnek, nagy segítségünk lehet egy jó kis konyhai csipesz, amivel forgatjuk és kiszedjük a kis palacsintákat. Amikor mindkét oldala megsült, konyhai papírtörlőre szedjük.
Azonnal fogyasztható, narancsos majonézbe mártogatva.

Narancsos majonéz:
2 tojás sárgáját keverőtálba tesszük, elkeverjük. Kézi habverő, vagy fakanál segítségével először nagyon kis adagokban, majd ha már kezd sűrűsödni, bátrabban csurgatva, hozzákeverünk összesen 2-2,5 deci olajat. Az így létrejött sűrű emulzióba belecsurgatjuk 1 narancs frissen kifacsart levét, ezzel is jól elkeverjük, majd belekeverünk 1 kis fej apróra vágott salotta-, vagy mogyoróhagymát, vagy három újhagyma fehér részét apróra vágva. Sózzuk, egy evőkanál friss, finomra aprított snidlinget is hozzáadunk. Kóstolgatjuk, ha szükséges, még egy kis narancslével, sóval, esetleg egy pici cukorral állítjuk be az ízeket.
(Ez a majonéz készítésének egy régimódi eljárása, tudom, hogy vannak gyorsabb módszerek, de én mindig így csinálom, ezért csak ezt tudtam leírni. Akinek van tuti modern eljárása, nyugodtan készítse úgy, csak az íz a lényeg!)

A receptet egy andalúz főzőesten tanultam.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...