2014. március 1., szombat

Sült-almás karfiolleves


Nem állt szándékomban karfiolkrémlevesről írni, egyrészt azért, mert azt hittem, nem szeretem, másrészt mert azt gondolom, hogy ez biztosan nem érdekel senkit, mivelhogy engem sem érdekelt volna nagyon. Az, hogy ezt a levest mégis megörökítésre méltónak tartom, az a sült almának köszönhető. Először véletlenül alakult úgy hogy a levesbe került, ugyanis a vasárnapi kacsasült mellől megmaradt és hirtelen úgy döntöttem, a karfiol mellé teszem, ha már leves lesz belőle. Annyira finom lett a végeredmény, hogy nemsokára megismételtem, most már pecsenye nélkül sült almával, nehogy csalás legyen. És nem, újra meggyőzött!
Persze van azért egy-két apróság, ami kulcsfontosságú. Például az alma fajtája: ehhez nem jó a savanykás jonathán, pláne a jonagold. A zöld héjú, kevésbé savas, de zamatos fajták, a mutsu és a granny smith alma voltak ezen a télen a kedvenceim és ebbe a levesbe is ők passzolnak legjobban.
A másik nagyon fontos adalék a tökéletes végeredményhez a tálaláskor hozzáadott garam masala-olívaolaj-pirított mogyoró hármas, ami valóban megkoronázza és egészen különlegessé teszi ezt az egyszerű levest.

Recept:

  • 1 alma (Granny Smith, vagy Mutsu fajta)
  • 1 kis fej karfiol rózsáira szedve
  • 800 ml zöldség alaplé, vagy víz
  • 1 csokor újhagyma fehér része, vagy 1 kis fej hagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 marék törökmogyoró
  • garam masala és olívaolaj a tálaláshoz
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az almát egészben sütőpapíros tepsire tesszük, 20 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, amikor már kezd repedezni a héja. Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
Közben a mogyorót is a sütőbe tesszük egy darabka alufólián és 10 percig pirítjuk.
A hagymát a vajon puhára pároljuk, de nem vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! Rátesszük a karfiol rózsákat, átforgatjuk. Hozzáadjuk a sült alma húsát  a magok és a kemény részek nélkül - könnyen ki tudjuk fordítani a héjából. Ezzel is átforgatjuk, majd felöntjük az alaplé, vagy víz kétharmadával. Sózzuk, enyhén borsozzuk. Lassú tűzön puhára főzzük.
Amikor megpuhult, botmixerrel pürésítjük, közben adagolva hozzá a maradék alaplevet, amíg elérjük a kellő sűrűséget. Szerintem a tejszínnél egy fokkal sűrűbb krémleves a jó.
Még egy-két percre visszatesszük a tűzre, de ne forraljuk! Ha szükséges sózzuk.
A pirított mogyorót durvára vágjuk.
A tányérokba szedett levesre egy-két kanál finom olívaolajat csurgatunk, megszórjuk garam masalával és a vágott mogyoróval.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...