Nagyon érdekes receptet találtam egy régi szakácskönyvemben, Kövi Pál: Erdélyi lakomájában. Már a neve is különös: ökörtej. Állítólag hegyi pásztorok hagyományos étele volt. Ezt el is tudom képzelni, hiszen hozzávalói zord körülmények között is egyszerűen tárolhatók, a puliszka és a tökmag-krém is könnyen elkészíthető, mindemellett rendkívül tápláló. Mai szemmel nézve igazán korszerű ételről van szó, melynek minden eleme abszolút idény-jellegű, helyi alapanyagokból építkezik, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag és még gluténmentes is. Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy a puliszkát sült sütőtökkel dúsítottam, ezáltal ízesebb és krémesebb is lett. A tökmag-krém, vagy -mártás nagyon érdekes felfedezés, íze leginkább a hummuszhoz hasonlít. (Erre a hasonlóságra még rá lehetne erősíteni egy kis fokhagymával, citrommal és mindenképpen tökmagolajjal.) Ez utóbbit nagyon hiányoltam, jó lett volna kicsit meglocsolni vele a puliszkát a tálalásnál, de sajnos nem volt most itthon. Ti ne hagyjátok ki!
Recept:
- 2,5 dl kukoricadara
- 8 dl víz
- másfél teáskanál só
- kb. 800 g sütőtök
- másfél evőkanál vaj
- 200 g tökmag
- 2-3 evőkanál tökmagolaj
Amikor a sütőtök is megsült, héját leszedjük, a húsát feldaraboljuk.
A puliszkához felforraljuk a vizet, megsózzuk. Keverés közben beleszórjuk a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve 10-15 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a sütőtök húsát, még néhány percig főzzük, végül beletesszük a vajat. Kóstolás után még sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük. Elég sok sót kíván szerintem, mivel a kukorica és a sütőtök is édes.
Közben a tökmag két-harmad részét kávédarálóban megdaráljuk, vagy mozsárban finomra törjük. Nem túl sűrű szitán átszitáljuk. A finom részt kis lábasba tesszük, 3 dl vizet öntünk rá, majd közepes lángon tejszín sűrűségűre főzzük. Ezt is sózzuk.
Tálaláskor a krémes puliszkát megöntöttük a tökmag-krémmel, megszórjuk a félre tett durvára tört és egész tökmagokkal. Tökmagolajat csepegtetünk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése