Ha tehetitek, menjetek el valamelyik környező erdőbe, elég erdőszél is és keressétek az árnyékos helyeket ilyenkor összefüggően beterítő zsenge leveleket, a zamatos turbolyát. Dörzsölés útján felszabaduló enyhe ánizsos illatáról selymes fényű és tapintású leveleiről könnyű felismerni, ebben a zsenge állapotában pedig nem lehet összekeverni a sokkal erőteljesebb, nem is illatos, ráadásul mérgező bürökkel. A vadnövények gyűjtése ezért is jó dolog - újra megtanítanak minket arra, ami egyébként egyszerű vásárláskor is elemi érdekünk lenne, hogy körültekintően utána járjunk és megfigyeljük azt, amit meg szeretnénk enni. A kevéske fáradságért cserébe értékes, valóban értékes táplálékot kapunk. A turbolya, a medvehagyma, a zsenge csalán és pitypanglevél, a tyúkhúr esetében különösen fontos ajándékokról van szó, hiszen az első tavaszi napsugarak kíséretében bújnak ki a földből és kínálnak ősidőktől fogva jelenlevő, mindig megújuló vitamin- és ásványi anyag forrást kimerülőben lévő szervezetünk számára.
Az alábbiakban két példát hozok a turbolya felhasználására, egy olaszos tojásrántottát és egy frissítő, a turbolya nevéhez méltóan zamatos levest. Ezeken kívül is rengeteg felhasználási lehetőség kínálkozik, készíthetünk vele például szendvicskrémet túróval, újhagymával, zöldségmártogatóst görög/török joghurttal, uborkával, vagy retekkel, kevés fokhagymával. Ánizsos íze miatt jól megy hozzá a citrom és az édeskés aszalt gyümölcsök is. Legegyszerűbb és vitamin-megőrzés szempontjából legjobb persze azon frissiben, nyersen fogyasztani. Ha sikerül egy jó nagy csokornyit szednünk, elképesztően finom salátát varázsolhatunk belőle csupán kevés olívaolaj és citromlé segítségével. Pucolni nem kell, a zsenge szárak is ehetők.
Remélem kedvet csináltam egy kis sétához!
Turbolyás frittata:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 tojás
- egy nagy csokor turbolya
- 30 g frissen reszelt parmezán
- só, bors
- 20 g birsalmasajt, vagy aszalt áfonya
Tálra csúsztatjuk és megszórjuk a kockákra vágott birsalmasajttal, vagy az áfonyával.
Egy emberes adag.
Turbolyás-zöldfűszeres leves
- 1 evőkanál vaj
- 800 ml zöldség alaplé
- 1 csomag újhagyma fehér része
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 2 nagy csokor zsenge turbolya felaprítva
- 1-1 csokor kapor, tárkony, zsenge zellerlevél felaprítva (elhagyható)
- 3 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál citromlé
- pár csepp olívaolaj
A vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk. Rátesszük a karikákra vágott újhagymát, kevergetve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, egy-két percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk borsozzuk. Közepes tűzön 5 percig főzzük. A tejszínben simára keverjük a kukoricakeményítőt. A levesből egy-két kanálnyit a tejszínhez adunk, majd az egészet a levesbe öntjük, elkeverjük. Még egy percig főzzük, de nem forraljuk.Citrommal ízesítjük.
Tálaláskor néhány csepp olívaolajjal díszítjük.
3-4 személynek elegendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése