2014. március 12., szerda

Turbolya - lázban


Ha tehetitek, menjetek el valamelyik környező erdőbe, elég erdőszél is és keressétek az árnyékos helyeket ilyenkor összefüggően beterítő zsenge leveleket, a zamatos turbolyát. Dörzsölés útján felszabaduló enyhe ánizsos illatáról selymes fényű és tapintású leveleiről könnyű felismerni, ebben a zsenge állapotában pedig nem lehet összekeverni a sokkal erőteljesebb, nem is illatos, ráadásul mérgező bürökkel. A vadnövények gyűjtése ezért is jó dolog - újra megtanítanak minket arra, ami egyébként egyszerű vásárláskor is elemi érdekünk lenne, hogy körültekintően utána járjunk és megfigyeljük azt, amit meg szeretnénk enni. A kevéske fáradságért cserébe értékes, valóban értékes táplálékot kapunk. A turbolya, a medvehagyma, a zsenge csalán és pitypanglevél, a tyúkhúr esetében különösen fontos ajándékokról van szó, hiszen az első tavaszi napsugarak kíséretében bújnak ki a földből és kínálnak ősidőktől fogva jelenlevő, mindig megújuló vitamin- és ásványi anyag forrást kimerülőben lévő szervezetünk számára. 
Az alábbiakban két példát hozok a turbolya felhasználására, egy olaszos tojásrántottát és egy frissítő, a turbolya nevéhez méltóan zamatos levest. Ezeken kívül is rengeteg felhasználási lehetőség kínálkozik, készíthetünk vele például szendvicskrémet túróval, újhagymával, zöldségmártogatóst görög/török joghurttal, uborkával, vagy retekkel, kevés fokhagymával. Ánizsos íze miatt jól megy hozzá a citrom és az édeskés aszalt gyümölcsök is. Legegyszerűbb és vitamin-megőrzés szempontjából legjobb persze azon frissiben, nyersen fogyasztani. Ha sikerül egy jó nagy csokornyit szednünk, elképesztően finom salátát varázsolhatunk belőle csupán kevés olívaolaj és citromlé segítségével. Pucolni nem kell, a zsenge szárak is ehetők. 
Remélem kedvet csináltam egy kis sétához!

Turbolyás frittata:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 tojás
  • egy nagy csokor turbolya
  • 30 g frissen reszelt parmezán
  • só, bors
  • 20 g birsalmasajt, vagy aszalt áfonya
A tojásokat egy tálba ütjük, villával felverjük. Hozzáadjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük az apróra vágott turbolyát is. Egy olyan, kisméretű serpenyőben, amit sütőbe is tehetünk, felforrósítjuk az olajat, ráöntjük a tojásos keveréket. Addig sütjük, amíg az alja enyhén megpirul. Akkor forró grill alá tesszük a serpenyőt, csak annyi időre, amíg a teteje is egy kis színt kap.
Tálra csúsztatjuk és megszórjuk a kockákra vágott birsalmasajttal, vagy az áfonyával. 
Egy emberes adag.

Turbolyás-zöldfűszeres leves
  • 1 evőkanál vaj
  • 800 ml zöldség alaplé
  • 1 csomag újhagyma fehér része
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 2 nagy csokor zsenge turbolya felaprítva
  • 1-1 csokor kapor, tárkony, zsenge zellerlevél felaprítva (elhagyható)
  • 3 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • pár csepp olívaolaj

A vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk. Rátesszük a karikákra vágott újhagymát, kevergetve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, egy-két percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk borsozzuk. Közepes tűzön 5 percig főzzük. A tejszínben simára keverjük a kukoricakeményítőt. A levesből egy-két kanálnyit a tejszínhez adunk, majd az egészet a levesbe öntjük, elkeverjük. Még egy percig főzzük, de nem forraljuk.Citrommal ízesítjük. 
Tálaláskor néhány csepp olívaolajjal díszítjük.
3-4 személynek elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...