2014. március 5., szerda

Hétköznapi örömeink - minimál fish-pie



Borzasztóan örülök, hogy rátaláltam erre a receptre Nigel Slater könyvében (Notes from the Larder). Igazi megmentő ebéd, alig kell hozzá valami, az is általában megtalálható a kamrában, vagy a hűtőszekrényben. (Mielőtt igaztalan vádak érnének, nem, nincs mindig rák a hűtőmben, ez véletlen volt és az eredeti recept nem is tartalmazza.) Két edényt kell hozzá csupán összekoszolni, az egyikből pedig közvetlenül tálalhatunk is. Sütéssel együtt bő háromnegyed óra alatt kész van, és igazán nagyon finom. Lehet, sőt ajánlott variálni, bármilyen jó minőségű, fehér húsú halat használhatunk, petrezselyem helyett/mellett fűszerezhetjük kaporral, bazsalikommal. Ki lehetne próbálni krumpli helyett édeskrumplival, biztos vagyok benne, hogy az a változat is remekül működik. Tehát csak bátran, nincs veszteni valónk, az egész annyira egyszerű, hibázni nem nagyon lehet!

Recept:
  • 3-400 g tőkehal filé (lehet fagyasztott)
  • 4-5 db nagy garnélarák (ez is lehet fagyasztott)(elhagyható)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 80 g vaj
  • 700 g krumpli
  • 2,5 dl tejszín
  • egy csokor friss petrezselyem felaprítva
  • só, frissen őrölt bors
Ha fagyasztott halat/rákot használunk, hagyjuk teljesen kiengedni. Konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, sózzuk, borsozzuk. A nagyobb szeleteket ketté vágjuk. A ráknak szedjük le a páncélját.
Pucoljuk meg a krumplit, szeleteljük nagyon vékony karikákra. Tegyük forrásban lévő sós vízbe, forraljuk 5 percig, majd szűrjük le.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat).
A hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, felszeleteljük. Egy olyan serpenyőben, amit később a sütőbe is betehetünk, felolvasztunk 50 g vajat, rátesszük a hagymát és kevergetve puhára pároljuk, de nem pirítjuk. Zárjuk el alatta a tüzet.
Tegyük a halszeleteket és a rákot a hagymára. A tejszínt ízesítsük egy kis sóval és keverjük bele a felaprított petrezselymet. Öntsük a halra, majd egyenletesen terítsük rá az előfőzött krumpli szeleteket. Fakanál hátával enyhén nyomkodjuk meg, sózzuk, borsozzuk és morzsoljuk rá a maradék 30 g vajat.
Tegyük a sütőbe 30-40 percre, amíg a krumpli kicsit megpirul a tetején.
Forrón, lehetőleg valami finom, friss salátával fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...