Évek óta minden évben teszek el ilyen lekvárt. Eleinte csak ázsiai rizses, tésztás ételek, fűszeres csirkeszárny mellé ettük, de mostanában gyakran használom szendvicsekbe is különleges ízesítőnek sajt, sonka, tojás alá. Persze nem kell feltétlenül szendvicsben gondolkozni, reggeli pirítósra kenve tükörtojással, gorgonzolával, kecskesajttal is fantasztikus! Hal- és hússzeletekre is kenhetjük sütés előtt, vagy után - mindkét változat működik.
A chilipaprika sokféle lehet, különböző csípősségi fokozatokkal, erre figyeljünk az adagolásnál, nehogy ehetetlenre sikeredjen, de az se jó, ha alig csíp, akkor nincs meg a karaktere. Én most kb. 10 centi hosszú, 1 centi átmérőjű piros chilit kaptam a piacon az eladó szerint enyhébb ízzel, ha aprókhoz jutunk hozzá, az valószínűleg erősebb. Kóstolgassuk - na nem a chilit, hanem a fővő lekvárt, hogy korrigálhassuk az ízeket.
Recept:
- 1 kg nagyon érett, lehetőleg vékony héjú paradicsom
- egy kb. 8x5 cm-es friss gyömbérdarab
- 6 evőkanál vietnámi halszósz, nam pla
- 2-3 friss, hosszúkás piros chilipaprika (ki, mennyire szereti a csípőset)
- 8 gerezd fokhagyma
- 600 g porcukor
- 200 ml fehérborecet, vagy almaecet
A Szakácsok könyve receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése