Ha már van bambuszpárolónk, bármilyen zöldséget párolhatunk, néhány dologra kell csak odafigyelni: egy rétegben legyenek a tálcán és nagyjából egy méretben is. A képen látható cukkini-egész krumpli páros, annak ellenére, hogy nagyon finom volt, nem tökéletes, mert a cukkini kicsit túlpuhult, mire a krumpli kész lett. Nagyon finom párolva: répa, brokkoli, karfiol, édeskrumpli, sütőtök, cékla, züldbab, spárga, hagyma. Ha két emeletben párolunk, az alsó szinten legyenek a nehezebben puhuló dolgok.
Amikor halat, vagy esetleg csirkehúst készítünk, mindenképpen tegyünk alá valamilyen védő réteget. Ez lehet sütőpapír, sőt tányér is; ám itt beindulhat a fantáziánk és a béleléssel egyúttal az ízhatásnak is megalapozhatunk. Bélelhetünk sűrűn rakott rozmaring-, vagy zsályaágakkal, mángold- és (kel)káposztalevelekkel, vagy amint én tettem, kukoricalevéllel. Gyönyörű lesz a látvány is, az ízek pedig... Kisebb halat egészben is párolhatunk, de annak 25-30 perc párolási idő biztosan kell, ezért érdemes csak magában párolni, vagy az alsó szintre tenni és félidőben fölé rakni a zöldséges tálcát. A halakat bátran fűszerezhetjük pl. újhagymával, fokhagymával, chilivel, gyömbérrel, őrölt fűszerekkel is.
Még egy technikai megjegyzés: a párolóvizet egy wok aljába kell önteni, éppen annyit, hogy a ráállított bambuszpároló alja pont ne érjen bele. Erős tűzön főzzük, közben hallgassuk, hogy a víz nehogy elfogyjon alóla, mert akkor pótolni kell.
A párolás végén, tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal, szezámolajjal, vagy vajat, fűszervajat olvasszunk a zöldségekre, illetve a halra. Egy kevés sóval, vagy sópehellyel ízesítsük.
A hosszú bevezető után következzen a recept, ami alig recept:
Öt-hat szem krumplit megpucolunk, egy cukkinit egy centis karikákra vágunk, két újhagymát is felkarikázunk. Ezek kerülnek az alsó részre.
A felső tálcát kibéleljük kukoricalevéllel (nem baj, ha már sárgultak, csak tiszta legyen). Rátesszük a fél órával előtte besózott, frissen őrölt borssal meghintett pontyszeleteket. Lefedjük. Forrásban levő vízre tesszük a fent leírt módon. 15 percig pároljuk, amíg a krumpli megpuhul.
Közben fűszervajat készítünk: 10dkg puha vajat kikeverünk egy csipet sóval, egy-egy evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal. Folpackba csomagoljuk, hengerré formázzuk és tálalásig hűtőbe tesszük. A maradékot ugyanebben a formában lefagyaszthatjuk.
A készre párolt pontypatkókat a zöldségekkel tányérokra szedjük, a fűszervajat ráolvasztva fogyasztjuk.
Nézzétek meg ezt a gyönyörű részletet az Étel, ital, férfi, nő című tajvani filmből, szerepel benne bambuszpároló is !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése