2013. szeptember 12., csütörtök

Sült brokkoli körtés majonézzel


Az alap majonézt ízesítéssel, fűszerezéssel sokféle irányban alakíthatjuk, attól függően, hogy a tervezett zöldség-, hal-, vagy húsféle mellé milyen ízvilágot képzelünk. A citromot helyettesíthetjük 1-2 teáskanál fehérborecettel és az alapmajonézbe tehetünk egy teáskanál dijoni mustárt is. Zúzott fokhagymával együtt kikeverve máris markánsabb ízű mártásunk lesz, ezt hívják aiolinak. Adhatunk hozzá apróra vágott friss zöldfűszereket, kapribogyót, uborkát, hagymát, sőt szardellát; mindegyik változat más karaktert eredményez, ennélfogva másképpen egészíti majd ki a leghétköznapibb ételt is. Fűszerezhetjük curry-vel, sáfránnyal, cayenne-borssal. És dúsíthatjuk gyümölccsel: párolt almával, birsalmával, körtével - ez aztán megint izgalmas utakra tereli ízlelőbimbóinkat. A savanykás, édeskés íz a fokhagymával és a krémes-olajos alappal meglepő módon hihetetlenül harmonikus eredményhez vezet. Selymes, nem tolakodó ízű mártás, ami fantasztikus párost alkot a nem túl bonyolult sült brokkolival. Amit kiválthatunk, vagy keverhetünk pl.hasonló módon, hosszúkás szeletekre vágott karfiollal, répával, édeskrumplival. És biztos vagyok benne, hogy grillezett, párolt, vagy sült halhoz is remekül passzol.

Recept:
az körtés majonézhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1,5-2 dl napraforgóolaj
  • 2 közepes körte
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felkockázzuk és egy kis lábasban 5 evőkanál vízzel megfőzzük. Amikor megpuhultak, a pároló vizet egy pohárba öntjük, félretesszük. A körtét visszatesszük a tűzre és erős lángon még fél percig főzzük, hogy ne legyen rajta semmi lé. A fokhagymákat megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, a körtéhez adjuk. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Kanalanként hozzákeverjük az olívaolajat. Félretesszük.
Elkészítjük a majonézt: a két tojássárgáját keverőtálba tesszük, elkeverjük. Hozzákeverjük a sót és a citromlevet. Fokozatosan, először nagyon kis adagokban elkezdjük adagolni a napraforgóolajat. Dolgozhatunk kézi habverővel, gépi habverővel, vagy egyszerű fakanállal is. (Ahogyan én. Abszolút híve vagyok bizonyos konyhai műveletek gépesítésének, de a majonézt mindig fakanállal keverem ki. Így tanította anyukám, óvatos is vagyok és szeretem kísérni a folyamatot, ahogyan egyre sűrűbbé válik az "emulzió".)
Amikor már annyira sűrű, mint egy patikai krém és hozzávetőlegesen benne van a megadott olajmennyiség, akkor kész a majonézünk. (Üvegbe téve így néhány napig eltarthatjuk hűtőszekrényben.)
A körtés majonézhez a fokhagymás körtepürét adagonként a majonézhez keverjük.  

A sült brokkolihoz előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy fej brokkoli alsó szárvégét levágjuk. Az egész fejet először félbe vágjuk, majd hosszanti irányban a rózsák szárai mentén szárastul, levelestül felvágjuk. A vastagabb szálakat hosszában félbe vágjuk. Egy sütőedénybe 3 evőkanál olívaolajat öntünk, rátesszük a brokkoliszálakat, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd az egészet jól összeforgatjuk az olajjal. Rálocsoljuk a félretett körte-főzőlevet és berakjuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a brokkolik enyhén pirosodni kezdenek. Ez kb. 15 perc.

A sült brokkolit a körtés majonézbe mártogatva fogyasztjuk.










Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...