2013. augusztus 17., szombat

Finn áfonyás pirogFinnül piirakkának mondják a pirogot, ami hasonlóan az orosz és a lengyel piroghoz, mindenféle töltött tészta gyűjtőneve. Rengeteg formában, sokféle tésztával és töltelékkel készítik, nagyon népszerű, tápláló, hagyományos étel az egész térségben. 
Még nyár elején vendégeskedtem az Essencia főzőiskola finn kenyeres óráján, ahol a kedves Johanna Nurimikari  - aki Magyarországon finn pékséget is alapított -, sokat mesélt a finn étkezési szokásokról, arról, hogy gyerekként mennyire utálta, hogy menni kell az erdőbe bogyókat gyűjteni, hogy az egyik fajta pirogot csak a szomszéd néni készítette, a másikat csak anyukája hajtogatta egyfajta módon és hogy ezt a vajban sült áfonyás pirogot legényfogó pirognak is mondták, mert a váratlan vendégként érkező legényeket is el lehetett vele kápráztatni, mivel viszonylag gyorsan elkészült, nem kellett hozzá begyújtani a kemencét. Ez most más szempontból, de nekünk is jól jön - sütő nélkül az augusztusi melegben is süthetünk finom süteményt a most kapható friss áfonyából.

Recept:
a tésztához:
  • 125 ml tej
  • 12 g élesztő
  • 50 g barna cukor
  • 1 tojás
  • 220 g finomliszt
  • csipet só
  • 25 g puha vaj
Langyosra melegítjük a tejet, keverőtálba öntjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a tojást. Kézi habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, kézzel összedolgozzuk. Viszonylag sűrű, de rugalmas tésztát kapunk, Végül beledagasztjuk a vajat is, jól eldolgozzuk, hogy sima, fényes felületű tésztánk legyen. Konyharuhával letakarva kb. 3/4 óra alatt duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:
300 g áfonyát lábasba teszünk, hozzáadunk két evőkanál barna cukrot és két evőkanál vizet. Ha mirelit áfonyát használunk, nem szükséges a víz. 5-10 percig főzzük, amíg megpuhul. Két púpozott teáskanál kukorica- vagy búzakeményítőt egy kis pohárban összekeverünk egy evőkanál vízzel, az áfonyához adjuk. Sűrűsödésig melegítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. Hűlni hagyjuk.

A tésztát 8 részre osztjuk. A tésztadarabokat gömbölyítjük, majd egyenként korong alakúra nyújtjuk. A korongok széleit körben megkenjük egy felvert tojással, vagy tojásfehérjével. Egyik felére egy evőkanálnyi áfonyás tölteléket teszünk, ráhajtjuk a másik felét, széleit összenyomkodjuk. A kész pirogokat még 10 percig kelesztjük letakarva.

Serpenyőben egy evőkanál vajat olvasztunk. Rátesszük a pirogot, egyszerre kettőt, vagy ha elég nagy a serpenyőnk, hármat. Közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon sütjük, először az egyik oldalukat, majd ha már szép pirosra sült, óvatosan megfordítva a másik oldalukat is. Egymás után kisütjük a pirogokat, közben pótolva a vajat a serpenyőben. Konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedjük. 
Langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk.


Ezt a bejegyzést a Tintaleves gasztroblog  szerzőjének, Várady Eszter emlékének ajánlom. Személyesen csak egyetlen-egyszer, ezen a finn pékség órán találkoztunk, ahová Ő hívott meg. Előzőleg csak virtuálisan ismertük egymást. Mégis azt kell mondjam, hogy az életnek valami furcsa játéka folytán fontos emberem lett. Amikor elkezdtem gasztroblogokat olvasni az ő bejegyzéseit vártam legjobban, hétről hétre. Később pont ezek hiánya miatt is kezdtem el saját blogot írni, na nem mintha azt gondoltam volna, hogy a helyére léphetek. Valahogy bátorító volt a személyisége... Később persze kiderült egy pár hihetetlen közös pont is, de ezek már csak hozzáadtak mindehhez. Hiányozni fog és mindig fogok rá gondolni. Sajnálom, hogy ilyen rövid élet jutott nekünk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...