2013. május 21., kedd

Habos-epres torta


Az eperért versengenek az édességek, mert szép és nemcsak finom, de simulékony is az íze. Pont annyira édes, amennyire kell és jó esetben egyáltalán nem savanyú. Puha húsa viszont épp elég kontraszt bármilyen krémben. Én is tettem már creme brulée-be, piskótatekercsbe, joghurtos krémbe, aztán majd még meglátjuk mit hoz a jövő.
Ez a tészta alapokon nyugvó majdnem pavlova a négy réteg ellenére igen könnyen elkészíthető, megnyerő külseje viszont az ünnepi desszertek sorába emeli. Nem rossz kombináció!
Réges-régi Good-Food recept alapján.

Recept:
a tésztához:
  • 100 g puha vaj
  • 100 g cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojássárgája
  • 85 g liszt
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 25 g mandula, vagy pisztácia darálva
  • 2 evőkanál tej
a habcsókhoz:
  • 2 tojásfehérje ( a tésztából maradt)
  • 100 g cukor
a tetejére:
  • 250 ml tejszín
  • 1 evőkanál mascarpone
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 1 teáskanál méz
  • 200 g eper megpucolva
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra ( gázsütő 4-es fokozat). Kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük egy 20 cm átmérőjű tortaforma alját. A tésztához a vajat a cukorral krémesre keverjük, beledolgozzuk az egész tojást és a tojássárgákat. Fokozatosan hozzáadjuk a darált mandulát/pisztáciát és a lisztet, majd a tejet. A formába simítjuk.
A habcsók réteghez habbá verjük a tojásfehérjét, kanalanként hozzákeverjük a cukrot, hogy végül sima, fényes habot kapjunk. Ezt is a formába simítjuk, rá a tésztarétegre. Berakjuk a sütőbe, 40 percig sütjük, amíg a habcsók ropogós lesz. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra csúsztatjuk.
A hűtőből kivett tejszínt lágy habbá verjük, óvatosan elkeverjük benne a mascarponét, a vaníliát és a mézet. A krémet a kihűlt tortára kanalazzuk, elosztjuk rajta a félbe-negyedekbe vágott epret. 



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...