2013. május 17., péntek

Citromos, zöldfűszeres csirkesült


Néha muszáj lejegyeznem egy-egy csirkés receptet, higgyétek el sokkal kevesebbszer, mint ahányszor nagyon finom csirkét főzök. Bármennyire nem divatos, nem újító, én pont azt szeretem benne, hogy mivel viszonylag olcsó alapanyag és meglehetősen jól ismerjük, az ember bátrabban és gyakrabban tud vele kísérletezni. Az utóbbi időben ezeket a serpenyős változatokat csinálom legtöbbször - valamilyen zöldségágy, azon az előpirított csirke, fűszerek, sütő. A variációk száma végtelen, csak a rendelkezésre álló hozzávalók, a fantázia és az elképzelt ízvilág szabhat korlátokat. Ez a póréhagymás-citromos-zöldfűszeres kombináció nemrég különösen jól sikerült, ezért megjegyzésre méltónak tartottam, ellentétben a többivel, amik szintén finomak voltak, csak elhallgattam őket.

Recept:
  • 2 csirkecomb és 2 szárny
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 póréhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1/2 chili paprika
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1/2 citrom karikákra vágva
  • 1 nagy csipet sáfrány
  • 5 ágacska kakukkfű összemorzsolva
  • 1 evőkanál friss tárkonylevél apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
A csirkecombokat és szárnyakat az olaj felén erős tűzön átpirítjuk egy olyan serpenyőben, amit aztán sütőbe is tudunk tenni. Kivesszük a húst az edényből, beleöntjük a maradék olajat. Hozzáadjuk a két centis karikákra vágott póréhagymát, héjastul a fokhagymagerezdeket. Közepes tűzön pár percig pirítjuk. Visszatesszük rá a csirkedarabokat. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a zöldfűszereket, a sáfrányt, a karikákra vágott chilit, a babérlevelet és a citromkarikákat. Sózzuk, borsozzuk. Másfél deci vizet öntünk rá és előmelegített, 240 fokos ((gázsütő 9-es fokozat) sütőbe tesszük. Fél órát sütjük így, majd kivesszük a sütőből, lefedjük alufóliával, visszatesszük és így is sütjük még negyed órát.
Rizzsel, vagy bármilyen piláffal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...