2013. május 11., szombat

Bébispenót - zölddió saláta


Előhozakodom ezzel a különleges hozzávalóval, a zölddió befőttel. Hamarosan eljön az ideje, június elején/közepén, hogy a diót a megfelelő állapotban leszedjük és hozzálássunk ennek az idő- és figyelemigényes, de annál különlegesebb csemegének az előállításához. Elkészítéséhez itt találtok leírást és gyönyörű képeket. Fantasztikus például süteményekbe, rizspudingba, gyümölcssalátába keverve, fagylalthoz - és ez csak az édesség vonal. Az aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan a zölddió is remekül működik fűszeres-sós közegben. Enyhén roppanós állagával és édes ízével nagyon jó kontraszt például egy ilyen egyszerű, tartalmas salátában.
Addig is, amíg nem készül el a következő évi zölddió befőttünk, helyettesíthetjük aszalt fügével, datolyával, sőt, nagyszemű mazsolával is.

Recept:
  • 1 csomag bébispenót
  • 3 szál újhagyma
  • 5 db cukrozott zölddió, vagy datolya, vagy aszalt füge
  • 2 evőkanál almaecet, vagy fehérborecet
  • negyed teáskanál só
  • egy nagy marék dió, vagy más mag, pl. mandula, fenyőmag, mogyoró
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 szelet teljes kiőrlésű bagett, vagy két szintén teljes kiőrlésű pita
  • negyed teáskanál chilipehely
A zölddiót félbevágjuk, felszeleteljük. Az újhagymát karikákra vágjuk. Mindkettőt kisebb tálba tesszük, ráöntjük az ecetet, megszórjuk egy csipet sóval, összekeverjük és állni hagyjuk. A bagettet, vagy pitát falatnyi darabokra tépjük. Tálba tesszük, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, pici sóval megszórjuk és kézzel összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kenyérkockákat. Előmelegített, 200 fokos sütőben 5-7 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. A diót is a tepsire tesszük egy darab alufóliára terítve, ezalatt az idő alatt az is kellőképpen megsül. A bagett/pita falatokat hűlni hagyjuk, a diót pedig szitára tesszük és lerázzuk róla a héját. A spenótot megmossuk, megszárítjuk.
Összeállítjuk a salátát: a  zölddiós-újhagymás keverékről leöntjük az ecetet. Salátástálba tesszük a bébispenótot, rá a zölddiós újhagyma, a kenyérkockák és a dió. Az egészet meglocsoljuk még 2 evőkanál olívaolajjal és megszórjuk a chilipehellyel. Kézzel jól átforgatjuk. 
Sült halhoz, fűszeres fasírthoz, vagy csak magában, előételként tálaljuk.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!

Bereznay Tamás nevében írom ezt az üzenetet:

Sajnos nincs meg az elérhetőséged, de tudom, ahogyan nekem, Neked is szenvedélyed a főzés és élvezetet jelent minden egyes pillanata.
Nagyon tetszik a blogodban, hogy az apróságokkal is igazán meg tudsz bolondítani ételeket, mint például ezt a salátát a zöld dióval.

Szeretném, ha néhány óra erejéig megosztanánk ezeket a fantasztikus pillanatokat egy zártkörű eseményen, ahol csak magunknak, a saját kedvünkre készítenénk el közösen egy különleges menüt. Arra gondoltam, hogy az előétel lehetne a füstölt lazacos mini croissant :).
Ahogyan a blogodon láttam ennek az ételnek az elkészítése egy igazán testhezálló feladat lenne számodra, mit gondolsz?

Az esemény házigazdájaként szeretettel meghívlak, tölts együtt velem és 10 ismert blogger társaddal egy különleges estét, ahol a mosogatás sem jelenthet majd kihívást az este szervezőjének, az új Jar Platinumnak köszönhetően.

ide gyere: Chefparade Főzőiskola, Bécsi út. 27.
ekkor: 2013. június 4. 17.00

Ha számíthatunk rád, kérünk, feltétlenül jelezd Antik Dalmának
(20/520-17-31, dantik@merlin.hu)!

Nagyon várom a közös főzést és a mosogatást! 

Üdvözlettel:
Bereznay Tamás

Ui.: Nyugodtan szólj, ha nem szeretnél több levelet vagy meghívást kapni tőlem vagy a Jarról.

rakottkert írta...

Köszönöm, aznap estére már más programom van.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...