2012. május 28., hétfő

Hajdinás csoda





A hajdina elkészítésére kifejlesztettem egy módszert, amit először a Kőteleki kaptár mézes receptversenyére találtam ki és azóta csak így csinálom. A megmosott hajdinát kevés mézzel és olívaolajjal összekeverem és sütőben kicsit átpirítom-szárítom. Nem lesz tőle édes, mégis jót tesz a hajdina fűszeres ízének. Azt csak nemrég tudtam meg, hogy a méz és a hajdina közötti kapcsolatot nem én fedeztem fel, ők már régesrég megtalálták egymást, ugyanis a hajdinát méhlegelőnek is vetették, remek mézelő növénynek tartották és a belőle készült méznek gyógyító hatást tulajdonítottak. Vajon van még valahol hajdinaméz?
A sült, kapros-fokhagymás zsenge tököt csak a kapor köti össze a sokak által utált (általam nem!) tökfőzelékkel. Ha esetleg a kapor önmagában is heves ellenérzéseket keltene valakiben, nyugodtan cserélje le friss, csíkokra vágott bazsalikomra.

Recept:
  •  250 g hajdina
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 5 dl zöldség alaplé, vagy víz
  • két közepes méretű zsenge tök
  • 4-5 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • egy csokor friss kapor felaprítva
  • só, bors
  • kb. 10 dkg kecskesajt 
A hajdinát megmossuk, lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Egy kis tepsit kibélelünk sütőpapírral. Beleszórjuk a hajdinát, majd meglocsoljuk a egy evőkanál olívaolajjal és a teáskanál mézzel. Összekeverjük és egyenletesen elsimítjuk a tepsiben. Betesszük a sütőbe, 10 percig sütjük, közben kétszer-háromszor átkeverjük.
Lábasban egy evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük a hagymát. Rátesszük az elősütött hajdinát, átkeverjük, majd felöntjük a vízzel, vagy az alaplével. Sózzuk, meghintjük frissen őrölt borssal. Erős tűzön felforraljuk, majd lefedve alacsony lángon kb. 15 percig főzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja és megpuhul. Amikor megfőtt, még 5-10 percig a fedő emelgetése nélkül hagyjuk pihenni.
Közben elkészítjük a tököt: végeit levágjuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk. Egy centis kockákra vágjuk.
Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, beletesszük a megmaradt két evőkanál olajat és a tököt. Erős tűzön minden oldalán megpirítjuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát és a kaprot. Még egy-két percig kevergetjük, végül sózzuk.
Tálaláskor a hajdinára szedjük a kapros tökkockákat és az egészre egy kevés kecskesajtot morzsolunk.

5 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

A hajdinaméz finom! Nem emlékszem, itthon vettem-e vagy Krakkóban, de Lengyelországban egész biztos lehet kapni.

rakottkert írta...

de jó! nem is hittem... na, ha megyek oda, megkeresem. köszi!

Unknown írta...

Szia! Megkérdezhetem hogy ez a kúra mire jó? :) Szimpi, és követlek az első naptól (már így az éterben...). Köszi! Eszter ;)

rakottkert írta...

Szia! Itt egy link a kúráról: http://www.mithogyankell.hu/egeszseg/49/etrend/1006_hogyan-oshawa-dietazzunk
Én elsősorban tisztító hatása miatt vágtam bele. Majd ha végeztem leírom a saját tapasztalataimat. Köszönöm, a támogatást, sokat jelent!
Gabi

Unknown írta...

Szia Gabi, köszi az infókat. :) Én nem szoktam ilyeneket, mert eleve nagyon egészségesen étkezem, úgy érzem elég ez :) de most csinálok egy glutén-keményítő mentes hetet. :) Nem egyszerű ez sem, de biztos könnyebb mint a Tiéd most. Kitartást, drukkolok!! majd megírod az eredményt ugye?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...