A hajdina elkészítésére kifejlesztettem egy módszert, amit először a Kőteleki kaptár mézes receptversenyére találtam ki és azóta csak így csinálom. A megmosott hajdinát kevés mézzel és olívaolajjal összekeverem és sütőben kicsit átpirítom-szárítom. Nem lesz tőle édes, mégis jót tesz a hajdina fűszeres ízének. Azt csak nemrég tudtam meg, hogy a méz és a hajdina közötti kapcsolatot nem én fedeztem fel, ők már régesrég megtalálták egymást, ugyanis a hajdinát méhlegelőnek is vetették, remek mézelő növénynek tartották és a belőle készült méznek gyógyító hatást tulajdonítottak. Vajon van még valahol hajdinaméz?
A sült, kapros-fokhagymás zsenge tököt csak a kapor köti össze a sokak által utált (általam nem!) tökfőzelékkel. Ha esetleg a kapor önmagában is heves ellenérzéseket keltene valakiben, nyugodtan cserélje le friss, csíkokra vágott bazsalikomra.
Recept:
- 250 g hajdina
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál méz
- 1 közepes fej hagyma apróra vágva
- 5 dl zöldség alaplé, vagy víz
- két közepes méretű zsenge tök
- 4-5 gerezd fokhagyma durvára vágva
- egy csokor friss kapor felaprítva
- só, bors
- kb. 10 dkg kecskesajt
Lábasban egy evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük a hagymát. Rátesszük az elősütött hajdinát, átkeverjük, majd felöntjük a vízzel, vagy az alaplével. Sózzuk, meghintjük frissen őrölt borssal. Erős tűzön felforraljuk, majd lefedve alacsony lángon kb. 15 percig főzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja és megpuhul. Amikor megfőtt, még 5-10 percig a fedő emelgetése nélkül hagyjuk pihenni.
Közben elkészítjük a tököt: végeit levágjuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk. Egy centis kockákra vágjuk.
Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, beletesszük a megmaradt két evőkanál olajat és a tököt. Erős tűzön minden oldalán megpirítjuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát és a kaprot. Még egy-két percig kevergetjük, végül sózzuk.
Tálaláskor a hajdinára szedjük a kapros tökkockákat és az egészre egy kevés kecskesajtot morzsolunk.
5 megjegyzés:
A hajdinaméz finom! Nem emlékszem, itthon vettem-e vagy Krakkóban, de Lengyelországban egész biztos lehet kapni.
de jó! nem is hittem... na, ha megyek oda, megkeresem. köszi!
Szia! Megkérdezhetem hogy ez a kúra mire jó? :) Szimpi, és követlek az első naptól (már így az éterben...). Köszi! Eszter ;)
Szia! Itt egy link a kúráról: http://www.mithogyankell.hu/egeszseg/49/etrend/1006_hogyan-oshawa-dietazzunk
Én elsősorban tisztító hatása miatt vágtam bele. Majd ha végeztem leírom a saját tapasztalataimat. Köszönöm, a támogatást, sokat jelent!
Gabi
Szia Gabi, köszi az infókat. :) Én nem szoktam ilyeneket, mert eleve nagyon egészségesen étkezem, úgy érzem elég ez :) de most csinálok egy glutén-keményítő mentes hetet. :) Nem egyszerű ez sem, de biztos könnyebb mint a Tiéd most. Kitartást, drukkolok!! majd megírod az eredményt ugye?? :)
Megjegyzés küldése