2011. december 4., vasárnap

Reggeli! Tojás!


Jó lenne nemcsak hétvégén tartani ráérős, beszélgetős reggeliket, de legalább hétvégén!
E pillanatban szeretnék a tojás szószólója lenni, dicsérni őt minden formájában: sülve, főve, buggyantva. Továbbá a benne lévő sok-sok tápanyag és vitamin miatt, ami élettanilag is tökéletes reggelivé teszi; nem beszélve kultikus jelentőségéről.
A kinti barátságtalan időre is fittyet hányhatunk, amikor krémes, sárga tojást kanalazunk kis edénykéből, személyre szabottan, gondosan elkészítve.

Recept:
  • 30 g húsos füstölt szalonna
  • 1-2 szelet prágai sonka
  • 1 körte
  • 1-2 tojás fejenként
  • vaj a formák kikenéséhez
  • só, bors
  • parmezásnforgács
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.
Mindenkinek egy kis kerámia, vagy más hőálló formát készítünk. Vastagon kikenjük őket vajjal.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, serpenyőben egy kis olajon zsírjára sütjük. Mellé tesszük a sonkát is, amit széles csíkokra vágunk, minden formába egy-egy csíkot számoljunk. A megsült húsféléket elosztjuk a formákban, a serpenyőben maradt zsiradékban pedig erős tűzön két-három perc alatt megpirítjuk a karikára vágott körte mindkét oldalát. Ezeket is elhelyezzük a formákban.
Az így előkészített adagok tetejére ráütjük a tojásokat, egyet, vagy kettőt, aszerint, hogy mennyire vagyunk éhesek, vagy mennyire sokáig nem szeretnénk még éhesek lenni. Sütőbe tesszük, 10-15 percig sütjük, amíg a fehérje már megsül, a sárgája viszont még krémes.
A sütőből kivéve szórjuk meg frissen reszelt parmezánforgáccsal, sókristállyal, borssal, esetleg petrezselyemmel, újhagymával.
Forrón, pirítóssal fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...