Megfigyeltem, hogy a gazdagon fűszerezett zöldséges ételek legalább olyan laktatóak számomra, mintha húst ennék. Ilyenkor télen persze jobban kívánom én is a tartalmasabb fogásokat, pedig nem vagyok nagy húsos. De hát fűteni kell belülről is magunkat. Ennek a húsfogyasztáson és más, itt most nem taglalt módszereken kívül egyik egészséges és átvitt értelemben is finom módja a melegítő hatású fűszerek használata. Ilyen például a chili, a fokhagyma, a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg is.
Ebben a serpenyőben sült karfiolban benne van ezek közül a fokhagyma és a chili, ezen kívül koriander, kurkuma és római kömény - mind gyógyító erővel bíró, emésztést segítő fűszerek, amik a maguk apró, szerény eszközeivel, de megteszik hatásukat, beleértve a fantasztikus ízhatást is.
És ami ehhez a karfiolhoz remekül passzol, kedvencem, a pirított hagymával főtt rizs, szintén fűt.
Úgyhogy fázni nem fogunk.
Recept:
Csípős karfiol:
- 1 fej karfiol, apró rózsáira szedve
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál egész római kömény
- 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1/2 teáskanál őrölt chili
- 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
- só
Friss koriander és/vagy petrezselyem levéllel megszórva pirított rizzsel tálaljuk.
Pirított rizs:
- 300 g basmati rizs
- 1 hagyma
- 1 teáskanál egész római kömény
- 2 evőkanál olaj
- só
Tálalás előtt átkeverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése