2011. december 15., csütörtök

Karácsonyi aszalt fügés torta



Kívánok mindenkinek, beleértve magamat is, a lehetőségekhez mérten nyugodt és jókedvű várakozást, készülődést az ünnepre, amibe belefér sok-sok beszélgetés, találkozás, együtt sütés-főzés.
Még van egy hét karácsonyig, van idő beszerezni mindent ehhez a tortához. Egy nappal előbb elkészíthető, egyáltalán nem bonyolult, viszont annál finomabb. A díszítését eltervezni és megvalósítani jó kis játék, a végeredmény pedig nagy öröm és nemcsak magunknak!

Recept:
A tésztához.:
  •  270 g finomliszt
  • 90 g barna nádcukor
  • 150 g hideg vaj kockákra vágva
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 evőkanál hideg víz
A lisztet, sót, cukrot nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat. Robotgép keverőlapátjával, vagy kézzel gyorsan dolgozva apró szemcsékké oszlatjuk a vajat. hozzáadjuk a tojássárgákat és a vizet. amint összeáll a tészta nem gyúrjuk tovább, 2/3-1/3 arányban két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk, egy órára, vagy akár egy éjszakára hideg helyre tesszük.

A töltelékhez:
  • 350 g puha aszalt füge
  • 3 dl víz
  • 2 dl frissen facsart narancslé
  • 1 rúd fahéj
  • 100 g barna nádcukor
  • 80 g vaj felolvasztva
  • 3 tojás enyhén felverve
  • 1 narancs reszelt héja
  • 150 g dió durvára vágva
A fügék két végét éles késsel levágjuk, négy részre vágjuk. A vízben és a narancslében a fahéjjal és a cukorral közepes lángon 150-20 percig főzzük, amíg a folyadék kb. a felére csökken. A fahéjat kidobjuk.
Robotgéppel összeturmixoljuk, félre tesszük hűlni.
Közben megpirítjuk a diót: 180 fokos sütőben 5-7 percig sütjük, majd szűrőben lerázogatjuk a héját.
A kihűlt krémhez keverjük a diót, a vajat, a tojásokat és a narancshéjat.
Kivesszük a tésztát a hűtőből. Kivajazunk egy 25 cm átmérőjű kivehető aljú, vagy kapcsos tortaformát. A tészta nagyobbik felét akkorára nyújtjuk, hogy a forma alját és oldalát beborítsa. Kibéleljük vele a formánkat. Szétterítjük benne a kihűlt tölteléket. A maradék kinyújtott tésztából csíkokat vágunk és rácsot teszünk a tetejére, vagy szabadjára engedjük a fantáziánkat és kiszúró formák segítségével alkalomhoz illő mintázatot alkotunk.
180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 30-35 percig sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tortatálon tálaljuk cikkekre vágva, krémes natúr joghurttal.
Maki receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...