Kívánok mindenkinek, beleértve magamat is, a lehetőségekhez mérten nyugodt és jókedvű várakozást, készülődést az ünnepre, amibe belefér sok-sok beszélgetés, találkozás, együtt sütés-főzés.
Még van egy hét karácsonyig, van idő beszerezni mindent ehhez a tortához. Egy nappal előbb elkészíthető, egyáltalán nem bonyolult, viszont annál finomabb. A díszítését eltervezni és megvalósítani jó kis játék, a végeredmény pedig nagy öröm és nemcsak magunknak!
Recept:
A tésztához.:
- 270 g finomliszt
- 90 g barna nádcukor
- 150 g hideg vaj kockákra vágva
- 2 tojás sárgája
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 350 g puha aszalt füge
- 3 dl víz
- 2 dl frissen facsart narancslé
- 1 rúd fahéj
- 100 g barna nádcukor
- 80 g vaj felolvasztva
- 3 tojás enyhén felverve
- 1 narancs reszelt héja
- 150 g dió durvára vágva
Robotgéppel összeturmixoljuk, félre tesszük hűlni.
Közben megpirítjuk a diót: 180 fokos sütőben 5-7 percig sütjük, majd szűrőben lerázogatjuk a héját.
A kihűlt krémhez keverjük a diót, a vajat, a tojásokat és a narancshéjat.
Kivesszük a tésztát a hűtőből. Kivajazunk egy 25 cm átmérőjű kivehető aljú, vagy kapcsos tortaformát. A tészta nagyobbik felét akkorára nyújtjuk, hogy a forma alját és oldalát beborítsa. Kibéleljük vele a formánkat. Szétterítjük benne a kihűlt tölteléket. A maradék kinyújtott tésztából csíkokat vágunk és rácsot teszünk a tetejére, vagy szabadjára engedjük a fantáziánkat és kiszúró formák segítségével alkalomhoz illő mintázatot alkotunk.
180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 30-35 percig sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tortatálon tálaljuk cikkekre vágva, krémes natúr joghurttal.
Maki receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése