2011. december 28., szerda

Narancsos babsaláta

Karácsony és szilveszter között néhány napra visszatérünk a normális életbe, hogy aztán újra kizökkenjünk belőle. Ez a saláta ennek a köztes állomásnak éppen megfelel, sőt, még a szilveszteri asztal egyik fogásának is bátran ajánlom.
Használhatunk hozzá konzerv babot is, amit átöblítünk és lecsöpögtetünk, mielőtt az öntetettel elkevernénk.
A narancs filézése: a héját körben éles késsel levágjuk követve a gömb formát és úgy, hogy fehér héj ne maradjon a narancs húsán. Azután a gerezdeket kétoldalt kivágjuk a hártyák közül.

Recept:
  • 25 dkg száraz bab, vagy 2 doboz konzerv (lehet fehér is)
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 narancs kifilézett húsa
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor újhagyma
  • 1/2, vagy 1 egész friss chili paprika, vagy fél kávéskanál chilipehely
  • só, bors
Ha száraz babot használunk, előző este hideg vízben beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, majd egy fazékban egy negyed hagymával és egy babérlevéllel bő, sós vízben puhára főzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, a hagymát és a babérlevelet kidobjuk, hűlni hagyjuk.
A narancshéjat, a narancslevet, a mustárt és az olajat egy kis tálkában kikeverjük. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, az apróra vágott chilit. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük. A babot tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, hozzáadjuk a narancshúst. Átforgatjuk, egy órát érleljük, mielőtt fogyasztanánk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...