2011. november 13., vasárnap

Sütőtök curry


Ez az egyik kedvenc nálunk mostanában. Csípős, mégis lágy, harmonikus ízű étel, aki szereti a szokásostól picit eltérőt, annak mindenképpen ajánlom.
Második éve kuktáskodom Makinál, múltkori egytálételes óráján készítettek hasonlót a résztvevők. Többek között azért jó nála főzni, mert megtanítja a távol-keleti alapanyagok használatát és nagyon érdekesen mesél róluk. Szerintem ezek az ízek nem állnak annyira távol a magyar ízléstől, mint azt elsőre gondolnánk.
A különlegesebb hozzávalókat fűszer és delikát boltokban, illetve nagyobb üzletekben lehet beszerezni. Ezek közül a nam pla, ez a furcsa szagú, nagyon sós halszósz sózza majd az ételt, külön sózásra nem is lesz szükség.

Recept:
  • egy közepes méretű sütőtök fele meghámozva, kockákra vágva
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 3 evőkanál thai piros curry paszta
  • 1 kápia paprika csíkokra vágva
  • 1 kis cukkini csíkokra vágva
  • 2 evőkanál konzerv bambuszrügy lecsöpögtetve
  • 350 ml kókusztej
  • 1dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál nam pla (thai halszósz)
  • friss koriander a tálaláshoz
Nagy lábasban az olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a curry pasztát, jól elkeverjük. Beletesszük a sütőtök kockákat, néhány percig átpirítjuk, majd hozzákeverjük a paprikát, a cukkinit és a bambuszrügyet is. Felöntjük a kókusztejjel és a borral, ízesítjük a halszósszal és a cukorral. Átkeverjük, felforraljuk, majd közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a tök megpuhul.
Főtt jázmin rizzsel és friss korianderrel tálaljuk.


2 megjegyzés:

BB írta...

anyám,ezt meg kell főznöm!!!

konyharuha írta...

tedd azt,nem bánod meg:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...