2011. november 2., szerda

Meleg sütőtök-lencse saláta gesztenyével


Régen a sütőtököt csak nagyobb darabokra vágva, sütőben jól megsütve, magában ettük. Úgyis nagyon szerettem, de örülök, hogy most már társas műfajokban is szerepel. A főszerephez azért általában ragaszkodik, viszont mindig jól alkalmazkodik a többi résztvevőhöz, úgy látszik jó a természete.
Íme egy példa:

Recept:
  • 1 közepes sütőtök meghámozva, 3 centis kockákra vágva
  • 200 g puy-i, vagy más apró szemű lencse, amit nem kell beáztatni
  • 200 g gesztenye megsütve, megpucolva
  • 15 db gyöngyhagyma egészben, megpucolva, vagy 4 lilahagyma negyedekre vágva
  • 6 gerezd fokhagyma megpucolva
  • 1 friss piros csilipaprika vékony csíkokra vágva
  • 3-4 ágacska friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • fél-fél csokor friss petrezselyem és koriander felaprítva
  • só, bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
A gesztenyéket kereszt irányban éles késsel bevagdossuk, kis tepsibe tesszük, fél pohár vizet öntünk alá, majd 140 fokos (gázsütő 1-es fokozat) sütőben fél órát sütjük. Külső és belső héjától megpucoljuk, félretesszük.
A sütőt 200 ( gázsütő 6-os fokozat) fokra kapcsoljuk.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. Elosztjuk benne a sütőtök kockákat, a gyöngyhagymát, fokhagymát, csilit, a kakukkfű leveleit, a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk az olajjal, összekeverjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük.
Közben megmossuk a lencsét, majd bő sós vízben, vagy zöldségalaplében puhára főzzük, de ne főzzük szét! Ez a lencsétől függően 30-40 perc. Amikor megfőtt, leszűrjük.
A sütőtökhöz keverjük a lencsét és a gesztenyét, megszórjuk a zöldfűszerekkel, ha szükséges, még sózzuk.
Azonnal tálaljuk.
Négy embernek könnyű ebéd, vagy vacsora.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...