2011. november 10., csütörtök

Körtés - juhtúrós falatkák





A váratlan vendégek számára kínálható ételek kategóriája nagyon jól hangzik, de azt a néhány alapanyagot, ami szükséges az elkészítésükhöz, azért előtte be kell szerezni, hogy aztán hirtelen előkaphassuk. Ez is egy ilyen étel: ha van otthon juhtúró, körte, leveles tészta, akkor gyorsan összedobhatjuk akár vendégeknek is. Ezért legjobb, ha az ember állandóan számít betoppanó kedves ismerősökre, aztán, ha mégsem jönnek, megeszi maga a gyorsan elkészülő finomságokat.

Recept:
  • 275 g nem mirelit, kinyújtott leveles tészta ( pl. Spar saját márkás)
  • 10 dkg juhtúró
  • 40 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 nagy körte
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál méz
  • pár szál kakukkfű
  • egy kis marék dió durvára vágva
A juhtúrót kikeverjük a vaj felével és a fokhagymával, esetleg egy kis frissen őrölt borssal.
A körtét félbe vágjuk, kicsumázzuk, majd fél centis szeletekre vágjuk. A vaj másik felét kis serpenyőben felforrósítjuk, rátesszük a körteszeleteket, meglocsoljuk a citrommal és a mézzel és 8-10 percig sütjük-karamellizáljuk.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. (Gázsütő 5-ös fokozat)
A leveles tésztát kitekerjük, a papíron hagyjuk. 8 cm átmérőjű cakkos szélű tésztakiszúróval a lehető leggazdaságosabban köröket szaggatunk a tésztából, de helyükről ne mozdítsuk el őket. A kieső tésztamaradékot eltávolítjuk. Egy kisebb méretű sima pogácsaszaggatót minden korongba belenyomunk, csak annyira, hogy ne vágjuk át a tésztát. A köröket a papírral együtt tepsire rakjuk, 10 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből. A korongok belső részére, ami a bemetszés következtében kicsit különválik a peremtől, egy-egy adag juhtúrós krémet teszünk, rá egy-két szelet körtét, néhány darabka diót. Végül megszórjuk kakukkfűvel és még 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Langyosan kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...