2011. október 28., péntek

Az a szép Tarte Tatin


Ennél a tortánál - nyilván a két nővér legendája miatt -, mindig jókedvű nőket látok magam előtt, akik nagy hozzáértéssel, de az esetleges tökéletlenségeket nagyvonalúan kezelve sütnek-főznek. Legyen így!
Elkészítése élményszámba megy. Az almák szép egymáshoz rendezgetése jó szorosan, úgy, hogy már azt hisszük, ez azért túlzás, sok lesz, el sem férnek. De össze fognak sülni és akkor töltik ki szépen a formát, ha eredetileg nagyon kellett tolakodniuk.
Amíg az alma sül, van időnk összeállítani, lehűteni, aztán ki is nyújtani a tésztát. Semmi kapkodás.
A végén pedig jön a nagy attrakció, a kifordítás. Ehhez én azt javaslom, hogy még a sütés előtt mérjük hozzá a sütőedényt ahhoz a tálhoz, amire ki fogjuk borítani a tortát. A tál lógjon túl a formán, de csak annyival, hogy majd mindkét kezünkben edényfogóval nehezített körülmények között is át tudjuk fogni együtt a tálat és a sütőformát és egy megfontolt mozdulattal átfordítani. Amikor ez megtörténik, jön a meglepetés, felemeljük a tálról a formát és vagy elcsúsztak az almák, vagy nem. Ha igen, az se baj, visszarendezgetjük őket a helyükre, mintha mi se' történt volna, jókedvűen, nagyvonalúan.

Recept: ( 30 cm átmérőjű kerámia formához)
  • 1,5 kg alma
  • 7 dkg vaj
  • 10-15 dkg cukor az alma édességétől függően
  • 3 evőkanál méz
  • fél rúd vanília
  • fél kávéskanál őrölt gyömbér
  • 8-10 friss rozmaring levélke kisebb darabokra vágva
A sütőt 180 fokra előmelegítjük ( gázsütő 4-es fokozat). Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk. A vajjal kikenjük a legalább 4 centi magas falú, nem kapcsos, nem kivehető aljú sütőedényt. Elrendezzük benne az almákat, körben haladva, szorosan, kis átfedéssel, réseket minél inkább kiszorítva. Eloszlatjuk rajta a vanília kikapart magjait, a gyömbért és a rozmaringot. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk a mézzel. Betesszük a sütőbe és másfél órát sütjük.

Közben elkészítjük a tésztát: 20 dkg lisztet csipet sóval, 10 dkg hideg vajjal elmorzsolunk (lehet robotgéppel is), hozzáadunk 5-6 evőkanál hideg vizet, épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Fél órára hűtőbe tesszük.
Amikor az alma megsült, kivesszük a sütőből. A tésztát egy centivel nagyobbra nyújtjuk, mint a sütőforma. Sodrófára tekerjük, majd az almák fölött kitekerjük, beborítjuk vele. Körben a tészta fölösleget betűrögetjük a formába. Villával megszurkáljuk, majd 20 percre visszatesszük a sütőbe, amíg a tészta halvány pirosra sül.
A sütőből kivéve kb. 5 percet várunk, hogy egy picit szilárduljon odabent minden, bátorságot gyűjtünk és következik a fentiekben vázolt kifordításos művelet. Vigyázzunk a kezünkre!
Langyosan tálaljuk kevés citrommal, vaníliával ízesített krémes görög, vagy török joghurttal, vagy vaníliafagylalttal.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...