2018. június 26., kedd

Mézes, sült hajdinasaláta minden földi jóval


Rendszeres olvasóim sokadszorra találkoznak a blogon hajdinás recepttel, régi kedvencem ez az újra felfedezett, a korszerű táplálkozás kívánalmainak is bőségesen eleget tevő, értékes gabonaféle.
Ezért, amikor a budajenői Reisner pince borász házaspárja, akik a családi hagyományokat  a legszimpatikusabb módon továbbgondolva, újító szellemben vezetik a pincészetüket, alakítják a portájukat, megkértek egy közös nyári főzésre, rám bízva a témát, szinte azonnal a hajdinára gondoltam.
Két hajdina alapú fogást készítettünk. Elsőként egy óriási adag salátát, utána pedig a hajdinaliszt alapú breton palacsintát, a galette de sarrasine-t, többek között fürjtojással és sonkával a hagyomány jegyében, labneh és sóban eltett citrom párosításával kísérletező irányt mutatva és lekvárral az örök gyerekkor bűvöletében.
A saláta receptjét hozzávetőlegesen megadom, de mindenképpen szeretném hozzáfűzni, hogy az éppen hozzáférhető friss zöldségek bármelyikéből készíthető! Nyári cékla, répa, apró karfiolrózsák, szőlő, nektarin, szilva, mind-mind jöhet, amikor ideje van! Később pedig, ősszel, télen használhatunk sült édeskrumplit, céklát, répát, sóban eltett citromot (másik mániám), főtt tojást.
A hajdina ily módon való előkészítését (mézzel előpirítás) először egy receptversenyre kísérleteztem ki, amit meg is nyertem (kaptam egy csomó mézet!) és nekem nagyon bevált ez a módszer. Ízesebb lesz tőle az amúgy sem jellegtelen hajdina.

Egyéb hajdinás receptek a blogon:
Szedres friand
Finacier
Amerikai palacsinta
Párolt körtés torta

Recept:

  • 100 g hajdina
  • 2 teáskanál méz
  • 1 evőkanál vaj
  • zöldségek: 1-1 bébicukkini, uborka, paradicsom, újhagyma, kis édesköménygumó
  • gyümölcsök: meggy, málna
  • fűszernövények: bazsalikom, petrezselyem, kapor, édeskömény levél
  • öntet: 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál borecet
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A hajdinát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy megfelelő méretű sütőedényt, szétterítjük rajta a hajdinát.
A vajat és a mézet egy lábaskában összemelegítjük. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a hajdinát és jól  összekeverjük. A sütőben 8-10 percig sütjük, közben többször átforgatva, hogy egyenletesen piruljanak a szemek.
Pirítás után fazékba tesszük a hajdinát, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, felforraljuk, majd lefedve alacsony lángon 10-12 percig főzzük, ezalatt az idő alatt felszívja az összes vizet. Elzárjuk, 5 percig még nem emeljük fel a fedőt.
Salátástálba tesszük, megvárjuk amíg teljesen kihűl.
Közben felvágjuk a zöldségeket és a zöldfűszereket. A gyümölcsöt kimagozzuk, feldaraboljuk, ha szükséges. Mindent a kihűlt hajdinához keverünk, majd meglocsoljuk az előzőleg sűrűre kevert olívaolajos-borecetes öntettel. Jól átforgatjuk, tálaljuk.


2018. június 20., szerda

Málnás joghurthab


Mindig vívódom, amikor ilyen egyszerű dolgokat készítek: beírjam a blogba? Hiszen ez szinte nem is recept. Bevallom, sok effajta vívódásom végződik részemről negatív válasszal, amit kicsit bánok, mert így sokszor számomra is elvesznek ezek az ötletek. Ráadásul hányszor és hányféle területéről az alkotásnak és az életnek mondták el már sokan, hogy végül mindig az egyszerűség a legjobb megoldás.
Így ezt a csudajó málnás joghurthab receptet most nem hagyom a feledés homályába veszni. Tökéletes kánikulai desszert.
Az olívaolaj felesleges úri huncutságnak tűnhet, de nem az, ha finom, gyümölcsös, extraszűz olajat használunk. Különleges módon keveredik a gyümölcs ízével, a legjobbat hozzák ki egymásból.
Nekem most egy szuper spanyol olajam van itthon, amit az igazioliva.hu -tól rendeltem, mint már annyiszor.

Recept:
  • 200 g málna
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál natúr, pucolt pisztácia
  • 1-2 evőkanál nagyon jó minőségű olívaolaj (opcionális)
A málnát botmixerrel pürésítjük, szitán átpasszírozzuk, lehűtjük.
Hozzákeverjük a joghurtot, gépi habverővel összekeverjük. Tálalásig hűtőben tarjuk.
Tálakba szedve friss málnát, apróra vágott pisztáciát, ha van, lilabazsalikom leveleket teszünk a tetejére, végül olivaolajat csurgatunk rá.

2018. június 18., hétfő

Görög paradicsomos zöldbab, cukkini


Végre tobzódunk a harsogó nyári zöldségekben, ilyenkor valamilyen formában minden nap az asztalra kerülnek. Egyik kedvencem a paradicsomban/paradicsommal párolás. Köretként is kitűnő, de én önmagában is nagyon szeretem, sajttal, friss pitával, vagy bagettel. Egy kis fahéjat mindig teszek hozzá, ezt egyszer egy görög szigeten mondta nekem a zöldséges és igaza volt - elvarázsolja ezt az egyszerű ételt.
Bármilyen színű és fajtájú zöldbabból készíthetjük, de ha hozzájutunk igazán zsenge, széles hüvelyű fajtához, abból az igazi. Hasonlóképpen főzhetjük a cukkinit, borsót, sült padlizsánt és a különleges, itthon ritkán kapható okrát - ez utóbbiról  is be fogok számolni.

Recept:

  • 500 g zöldbab
  • 5 db kb. 10 cm-es cukkini, sárga, zöld vegyesen
  • 500 g paradicsom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • friss bazsalikom és/vagy oregánó
  • fetasajt, vagy kecskesajt a tálaláshoz
A zöldbab szár felőli végeit levágjuk. A cukkiniket hosszában négybe, keresztben kettőbe vágjuk.
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, magjait kikaparjuk, felkockázzuk.
Egy széles lábosban az olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a fahéjjal, elkeverjük. Rátesszük a zöldbabot, átforgatjuk, majd fedő alatt közepes lángon 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felvágott cukkinit, óvatosan összerázzuk és még 5-8 percig főzzük, amíg minden zöldség kellően megpuhul, de nem fő szét. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk bazsalikommal és apróra vágott/morzsolt feta-, vagy kecskesajttal.

Két személynek elegendő.

Kerámia tál: BB ceramics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...