2014. december 11., csütörtök

Orosz céklás-heringes rakott saláta



Először is néhány részletkérdés: a cékla-répa-krumpli mennyiségét a méretbeli különbségekhez viszonyítva kalibráljuk, tehát a receptben megadott hármas szorzó nem szentírás, például három nagy céklához simán társulhat 5 kisebb krumpli, lényeg, hogy a végén mindenből nagyjából ugyanannyi legyen. Fontos, hogy ne főzzük túl a répát és a krumplit, mert akkor nehéz reszelni. A répa esetében általában elég 10 perc a forrástól számítva, a krumplinál méret- és fajta függő. A kiflikrumpli jó választás, mert nem fő szét, de esetében máris életbe lép a fentebb taglalt méret és mennyiség kényes viszonyrendszere. A céklát nehezebb túlfőzni, pláne, hogy sütőben sül, de azért óvatosan megszurkálhatjuk az alufólián keresztül, biztos ami biztos.
A natúr, olajban eltett heringfilét és a majonézt is az Arbat nevű orosz boltban vettem, ott mindig van és jó minőségű is. (Nagyon finomak a befőttjeik, savanyúságaik és az édességeik is, vigyázat!)
Mivel ez a saláta előző nap (és dupla adagban is) elkészíthető, látványos, nagyon finom és még egészséges is, megbecsült helye lehet az ünnepi asztalon mint előétel, vagy a hidegtálas kínálat egyik fogása.

Recept:
  • 3 nagy cékla
  • 3 nagy krumpli
  • 3 nagy sárgarépa
  • 500 g olajban eltett heringfilé
  • 2 csokor újhagyma
  • 3,5 dl majonéz
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • só, frissen őrölt bors
A céklákat megmossuk, hegye végüket levágjuk, egyenként alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőben egy-másfél órát sütjük, amíg megpuhulnak.
A krumplikat megmossuk, sós vízben, héjában, egészben megfőzzük.
A répákat meghámozzuk, egészben, sós vízben megfőzzük.
Mindegyik zöldség esetében, de főleg a krumplinál és a répánál figyeljünk, hogy annyira főzzük meg őket, hogy már puhák legyenek, de reszelhető állagúak, tehát ne túlfőttek.
A kihűlt céklát, krumplit meghámozzuk, majd a a répával együtt nagy lyukú reszelőn külön tálakba lereszeljük őket.
Az újhagymát zöld részével együtt felkarikázzuk.
A heringet felkockázzuk.
A majonézt összekeverjük a tejföllel, sóval borssal és citromlével ízesítjük.
Amikor mindent így előkészítettünk, összeállítjuk a salátát: egy 2,5-3 literes űrtartalmú üveg (jénai) tálba lerakjuk a reszelt krumpli felét, rá a reszelt répa, majd a cékla felét. Erre rászórjuk a felkockázott hering felét, ráöntjük a kikevert majonéz felét és megszórjuk az újhagyma karikák felével. Ezután befejezzük a rétegezést ugyanebben a sorrendben a maradék zöldségekkel, heringgel, majonézzel, a tetején pedig az újhagymával.
Néhány órára, vagy egy éjszakára hideg helyen érleljük össze az ízeket.

A recept a már többször emlegetett Így főzünk mi című szakácskönyvből való, amit Mautner Zsófi írt a Menedék Egyesület Vasárnapi ebéd projektjének részeként.
A szakácskönyv letölthető formátuma: http://menedek.hu/sites/default/files/page-uploads/igyfozunkmi.pdf

A blogon megtalálható receptek a szakácskönyvből:
Kubai hagymás-ecetes pácolt hal
Azeri töltött lepény - kutab
Karamellás tejpuding



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...