Azt hihetnők, hogy Hippokrateszről, a leghíresebb görög orvosról, az orvostudomány megalapítójáról nevezték el ezt a fűszeres, édes bort, amiből akár arra is következtethetnénk, hogy az ital gyógyító hatású. Középkori eleink is így gondolkodtak az akkoriban igen elterjedt alkohol-gyógynövény párosításokról, olyannyira, hogy szinte minden tünetnek megvolt a maga elixírje. De azt már azokban a századokban is belátták, hogy nem minden ízes, finom ital bír feltétlenül gyógyhatással, van, amit pusztán élvezeti értéke miatt érdemes kortyolgatni. Ebbe a csoportba tartozott a hippokrasz is, az elnevezés pedig a készítéséhez használt, patikákban és háztartásokban is használatos kúp alakú szűrőberendezés nevéből, a manicum hippocraticum-ból származik. Eleinte csak a nagyon gazdagok kiváltsága volt, hogy lakomák végén, mintegy desszertként, némi sütemény kíséretében fűszeres bort kortyolgattak, mivel a különleges, távoli vidékekről származó ízesítőkhöz csak ők tudtak hozzájutni. Később, amikor szélesebb néprétegek számára is elérhetőek lettek a "gyarmatáruk", esküvői, ünnepi asztalok kedvelt itala lett. A fűszerezése tulajdonképpen teljesen tetszőleges, pont ez az izgalmas benne, hogy mindig picit más végeredményt kapunk egyrészt a fűszerek összetétele, másrészt az áztatás idejének függvényében. A historikusan ajánlott fűszerek: fahéj, gyömbér, hosszú bors, vagy kubeba bors, szerecsendió, szerecsendió virág, szegfűszeg, kardamom, vanília, rozmaring, borókabogyó. Méz helyett használhatunk cukrot is, a középkorban az számított menőbbnek, én most a mézre szavazok, annak ellenére, hogy egy kicsit zavaros lesz tőle a bor.
Nagyon jó dolog egy szép üvegből illatos, ízes itókát kínálni az ünnepi asztal vendégeinek, biztos vagyok benne, hogy még az emésztésnek is jót tesz.
Recept:
- 2 l jó minőségű száraz fehér-, vagy vörösbor
- 6 evőkanál méz
- 2 rúd fahéj
- 6 szelet friss gyömbér
- 5 szelet galangagyökér
- 20 db szegfűszeg
- 6 szem kubebabors
- 8 szem koriandermag
- 4 db szerecsendióvirág
- 1 mokkáskanálnyi szerecsendió
- 4 szem szegfűbors
- 20 szem héjas mandula
- 4 nagy szelet Pink Lady alma
Aperitifnek sajttal, gyümölccsel, vagy étkezések végén desszertek mellé kínáljuk.
Pácolhatunk vele aszalt gyümölcsöket és húsokat is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése