2014. december 23., kedd

Kókuszos-csokis halmocskák (tojásfehérje süllyesztő!)A tojásfehérjés sütemények általában csak úgy az oldalvizen eveznek be, nincsenek igazán betervezve sem a sütési programba, sem a sütemények sorába, aztán meg sokszor ők a legjobbak. Például egy pavlovával bármikor sikert arathatunk, vagy ott van ugye a financier, ami mindig pillanatok alatt tűnik el. Szóval tojásfehérjét kidobni nemcsak pazarlás, hanem óriási lehetőségek elmulasztása is. Erre hoztam most egy újabb példát, ezt a kis kókuszos-kócost, amivel ugyan kell egy kicsit bíbelődni, viszont tetemes mennyiség lesz belőle, több vendégséget is elvihet a hátán.

Recept:
  • 8 tojásfehérje
  • 500 g cukor
  • fél teáskanál só
  • 2 evőkanál méz
  • 350 g kókuszreszelék
  • 70 g sárga kukoricaliszt, vagy sima liszt
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 120 g étcsokoládé
Egy vastag aljú, méretes lábasba tesszük a tojásfehérjéket, a cukrot, sót, mézet, kókuszt, lisztet (amilyet használunk) és a vaníliát. Közepes lángra tesszük és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg kicsit sűrűbb/szárazabb lesz és az alján látjuk, hogy picit sistereg. Átrakjuk egy keverőtálba, hűlni hagyjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gázsütő 6-os fokozat). Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. Két kiskanál segítségével diónyi halmokat sorakoztatunk a tepsikre. Lehet közel egymáshoz, mert nem nőnek meg és nem is laposodnak el. 
A két tepsit egyszerre tesszük a sütőbe, az egyiket az alsó harmadba, a másikat a felsőbe. Összesen 20 percig sütjük úgy, hogy közben kicseréljük a két tepsi helyét, ami alul volt fölülre kerül, stb. 
Amikor itt-ott aranyszínűre színeződik a sütik teteje, kivesszük és a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokimázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd egyenként belemártjuk a kókuszlabdák alját . jól lecsöpögtetjük, sütőpapírral kibélelt tálcára tesszük csokis felükkel felfelé. Megvárjuk, amíg megköt a csokimáz, ezután már egymásra is halmozhatók.
David Lebovitz receptje.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...