2014. december 7., vasárnap

Karácsonyi mézes - gyömbéres puszedli



Minden ízében karácsonyi sütemény, gyorsan el is készül, akár az utolsó napok hajrájába is belefér, könnyen szállítható, ajándékcsomagba is kiváló. Egyszóval csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik, egyetlen hibája talán visszafogott külseje. Egy darab mandulával, pisztáciával, vagy dióval a közepén eggyel megnövelhetjük a dekorativitási mutatóját, ezeket még nyersen kell a ragadós, nem igazán formázható tésztahalom közepére helyezni - körül-belül ott is marad sütés után is. A fenti fotó a dísztelen, de nem dicstelen változatot mutatja, mindkét változat megér egy próbát.

Recept:
  • 180 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 30 g kandírozott gyömbér
  • 1/4 teáskanál só
  • 110 g olvasztott vaj
  • 70 g barna nádcukor
  • 1 tojás
  • 100 g méz
  • esetleg mandula, dió, vagy pisztácia a díszítéshez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 6-os fokozat).
Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, az apróra vágott gyömbért és a sót.
Konyhai robotgéppel, vagy kézi habverővel habosra keverjük a vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet, ezzel is jól kikeverjük. Végül összedolgozzuk a lisztes keverékkel is.
Sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól 4-5 cm-es távolságban púpos teáskanálnyi mennyiségeket teszünk a kissé ragadós tésztából. Ha használunk, a halmok tetejére tesszük a mandulát, diót, vagy pisztáciát. 7-8 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Rácson hagyjuk kihűlni.
Ebből a mennyiségből körül-belül 40-45 db lesz.
Érdemes dupla adagban sütni, ajándéknak és vendégségbe is kiváló.
Makifood receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...