A köretek sokszor mellőzött szerepére cáfol rá ez a gyönyörű színekben pompázó, nagyon ízes kuszkusz. A rengeteg édeskés sült zöldség illatozó fűszerekkel összesütve, mindez a világ legkönnyebben elkészíthető tésztaféléjével keverve feldobja még a legegyszerűbb sült csirkét is, nem beszélve egy csodálatos kacsacombról, -mellről, vagy valami nemes halról. Bátran ajánlom akár a karácsonyi menübe is beilleszteni, elrontani nem lehet, de kiváltani vele az esetleg már kicsit unalmas krumpli-rizs kupacokat annál inkább. A zöldségeket akár előre is megsüthetjük, azalatt a 15 perc alatt, amíg a kuszkusz megpuhul, újramelegíthetjük és már tálalhatjuk is.
Recept:
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes paszternák
- 2 kisebb lilahagyma
- 2 darab fahéjrúd
- 2 csillagánizs
- 3 babérlevél
- 5 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- negyed teáskanál őrölt kurkuma
- negyed teáskanál cayenne bors
- két csipet chilipehely
- 300 g sütőtök
- 4 db aszalt füge
- 170 g kuszkusz
- csipet sáfrány
- 260 ml zöldség alaplé, vagy víz
- 20 g vaj
- só
Az aszalt fügék csumáját levágjuk, a fügéket kockákra vágjuk. A sült zöldségekhez adjuk másfél deci víz kíséretében, összekeverjük és még 10 percig sütjük.
Közben a kuszkuszt lábasba tesszük, rászórjuk a sáfrányt. Felöntjük a forró zöldség alaplével, vagy vízzel, enyhén sózzuk, rálocsolunk 1 evőkanál olívaolajat, összekeverjük, lefedjük és 10 percig pihentetjük. A végén villával elkeverjük benne a vajat.
Lazán összekeverjük a sült zöldségeket a megpuhult kuszkusszal.
Tálaláskor megszórhatjuk vágott petrezselyemmel, korianderrel, snidlinggel.
Halhoz, szárnyasokhoz kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése