2014. május 6., kedd

Spárga kétféle mártással


A spárgaszezon ideális bulikajája szerintem. A két mártás markánsan különbözik egymástól, a sonkás erőteljes ízű, a mandulás pedig lágy, selymes karakter. Kedvezhetünk a vegáknak és a húsevőknek is, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni mindkettőt. Különleges, mégis barátságos.
A Casa Moro szakácskönyv receptje.

Petrezselymes-serrano sonkás mártás:
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 4-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 80 g serrano sonka apróra vágva
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt bors
A citromlé kivételével az összes hozzávalót késes robotgépbe tesszük, krémesre keverjük. Végül hozzáadjuk a citromlevet, azzal is elkeverjük. Spatula segítségével áttesszük egy tálba, ha szükséges még sóval ízesítjük.

Mandulás-balzsamecetes mártás:
  • 150 g egész blansírozott mandula
  • kb. 120 ml víz
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál balzsamecet
A mandulát késes robotgépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a víz felét, krémesre őröljük. Beledaráljuk a fokhagymát is, majd az olívaolajat és annyi vizet, hogy krémes, sűrű tejszínhez hasonló állagú legyen. Tálba töltjük, az ecettel és a sóval ízesítjük.

1 kg zöld spárga fás végeit letörjük (a szárakat meghajlítjuk, a fás résznél roppan el), megmossuk. Az alsó részt vékonyan meg is hámozhatjuk, kis levélkezdeményeket levághatjuk, de ha nincs hozzá türelmünk ezt a műveletet ki is hagyhatjuk, zsenge spárgánál enélkül is jó lesz a végeredmény. Nagy fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a spárgákat, lefedjük, 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, szétterítjük, hogy megszáradjon, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, lazán összeforgatjuk.
A mártásokkal tálaljuk.

2 megjegyzés:

Cserke írta...

Ez tényleg beetetés:)

(Végül csak sikerül a bejelentkezős protokollal kibabrálni, de nem egyszerű.)

rakottkert írta...

Hát az a lényeg! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...