2014. április 2., szerda

Sült lencseragu


Ez a zömében még a téli raktárkészletekből és egy kis friss tavaszi spenótból építkező recept barátságos átmenetet képez a téli és a tavaszi étkezés között. Szó szerint építkezésről van szó, az alsó rétegben kap helyet a színes, ízes, gazdag kavalkád gombával, zöldségekkel, lencsével és spenóttal,  a felső és egyben záró réteg pedig egy egyszerű, megbízható krumplipüré. A két szintet én két részletben készítettem el, reggel megcsináltam a lencsés ragut (kb. fél óra volt), így a krumplipüré és a sütés művelete maradt csak későbbre. A képen látható egyszemélyes edénykékben még könnyen szállítható munkaebéd is válhat belőle, mint ahogy az nálunk történt. Hűvösebb tavaszi napok tartalmas, melengető és spórolós étele.

Recept:
  • 1 hagyma 
  • 2 répa
  • 1 szál szárzeller
  • 250 g gomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél 3 szál kakukkfű
  • 1,5 dl apró szemű hegyi lencse (pl. DM üzletekben kapható)
  • 1 olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 500 ml zöldség-, vagy szárnyas alaplé (vagy víz)
  • 2 teáskanál balzsamecet, vagy vörösborecet
  • 800 g krumpli
  • 70 g vaj
  • 200 bébispenót
  • pecorino sajt a tálaláshoz
A lencsét jól átmossuk, fél órára beáztatjuk.
A hagymát, a répát, és a zellerszárat felkockázzuk, az olajon 10 perc alatt közepes lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk az előzőekhez hasonló méretű kockákra vágott gombát, majd az apróra vágott fokhagymát.
A lencsét leszűrjük, a kakukkfűvel és a babérlevéllel együtt a zöldségekhez adjuk. Megkeverjük , felöntjük az alaplével, erős tűzön felforraljuk, majd alacsony lángon fedő alatt puhára főzzük. (Kb. 20 perc.) A lé nagy részét eddigre magába szívta. Sózzuk, borsozzuk, balzsamecettel ízesítjük.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplitörővel simára dolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat.
A spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük, egymaréknyit félreteszünk, a többit két perc alatt megpároljuk víz hozzáadása nélkül, kevergetve. Szűrőbe tesszük, folyó vízzel lehűtjük, alaposan kinyomkodjuk a levét, majd a lencsés raguhoz keverjük.
A félretett spenótot a krumplipüréhez keverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő6-os fokozat). Kivajazunk 6 db kis kerámia sütőformát, vagy egy nagy tűzálló tálat. Az aljára tesszük a lencsés-spenótos ragut, rásimítjuk a krumplipürét. A sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a teteje egy kis színt kap.
Frissen őrölt borssal és nagyobb darabokra reszelt pecorino sajttal szórjuk meg a tetejét. Azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...