Ez a zömében még a téli raktárkészletekből és egy kis friss tavaszi spenótból építkező recept barátságos átmenetet képez a téli és a tavaszi étkezés között. Szó szerint építkezésről van szó, az alsó rétegben kap helyet a színes, ízes, gazdag kavalkád gombával, zöldségekkel, lencsével és spenóttal, a felső és egyben záró réteg pedig egy egyszerű, megbízható krumplipüré. A két szintet én két részletben készítettem el, reggel megcsináltam a lencsés ragut (kb. fél óra volt), így a krumplipüré és a sütés művelete maradt csak későbbre. A képen látható egyszemélyes edénykékben még könnyen szállítható munkaebéd is válhat belőle, mint ahogy az nálunk történt. Hűvösebb tavaszi napok tartalmas, melengető és spórolós étele.
Recept:
- 1 hagyma
- 2 répa
- 1 szál szárzeller
- 250 g gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél 3 szál kakukkfű
- 1,5 dl apró szemű hegyi lencse (pl. DM üzletekben kapható)
- 1 olaj
- só, frissen őrölt bors
- 500 ml zöldség-, vagy szárnyas alaplé (vagy víz)
- 2 teáskanál balzsamecet, vagy vörösborecet
- 800 g krumpli
- 70 g vaj
- 200 bébispenót
- pecorino sajt a tálaláshoz
A hagymát, a répát, és a zellerszárat felkockázzuk, az olajon 10 perc alatt közepes lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk az előzőekhez hasonló méretű kockákra vágott gombát, majd az apróra vágott fokhagymát.
A lencsét leszűrjük, a kakukkfűvel és a babérlevéllel együtt a zöldségekhez adjuk. Megkeverjük , felöntjük az alaplével, erős tűzön felforraljuk, majd alacsony lángon fedő alatt puhára főzzük. (Kb. 20 perc.) A lé nagy részét eddigre magába szívta. Sózzuk, borsozzuk, balzsamecettel ízesítjük.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplitörővel simára dolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat.
A spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük, egymaréknyit félreteszünk, a többit két perc alatt megpároljuk víz hozzáadása nélkül, kevergetve. Szűrőbe tesszük, folyó vízzel lehűtjük, alaposan kinyomkodjuk a levét, majd a lencsés raguhoz keverjük.
A félretett spenótot a krumplipüréhez keverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő6-os fokozat). Kivajazunk 6 db kis kerámia sütőformát, vagy egy nagy tűzálló tálat. Az aljára tesszük a lencsés-spenótos ragut, rásimítjuk a krumplipürét. A sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a teteje egy kis színt kap.
Frissen őrölt borssal és nagyobb darabokra reszelt pecorino sajttal szórjuk meg a tetejét. Azonnal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése