2014. április 5., szombat

Sült krumplin sült tengeri sügér


Újabb edényspórolós, az örökbecsű hal-krumpli páros előtt tisztelgő egyszerű recept, amelyet a múltkori fish-pie reciprokaként is értelmezhetünk, a krumpli fordított helyzetét tekintve. Aki szereti például a krumplival együtt sült oldalast, az ezt is szeretni fogja, hiszen az elv hasonló: ízes szaftok összeolvadása hőhatás következtében. Persze hallal jóval könnyebben emészthető ez a párosítás.
Branzinohoz, vagy tengeri sügérhez, (angolul sea bass) viszonylag könnyen hozzájuthatunk. Horvátországi, olaszországi nyaraláskor mindenképpen, hiszen ez az egyik leggyakoribb halfajta a piacokon, de az itthoni halas lelőhelyeken is szerencsére legtöbbször kapható. Újabban pl. a MOM-park aljában levő gyönyörűen felújított Sparban is van friss halas pult, óvatos, de reményt keltő kínálattal, ezt a halat ott vettem.
Ha éppen nem kapunk branzinot, más, hasonló méretű halat is választhatunk, makrélát, durbincsot, vagy akár pisztrángot is. A sütési idő a hal méretétől függ, erre itt egy hasznos útmutató, hogy biztosra mehessünk. Elő a centikkel :)

Recept:
  • 2 közepes (40 dkg körüli) tengeri sügér (branzino), megpucolva
  • 500 g krumpli
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 4 ágacska friss rozmaring
  • 1 friss piros chilipaprika
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • fél citrom leve
  • só, frissen őrölt bors
A halat kívül-belül megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, megszórjuk sóval, borssal.
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat).
A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra szeleteljük. Serpenyőben felhevítjük az olajat. (Olyan serpenyőt használjunk, amit később a sütőbe is tehetünk.) Beletesszük a krumplit és közepes lángon sütni kezdjük. Várjuk meg amíg az alja elkezd pirulni, azután forgassuk meg. Mérsékelt forgatással süssük aranybarnára minden oldalát körül-belül 10 perc alatt.
Közben elkészítjük a hal fűszeres pácát: vágjuk apróra rozmaring leveleket, a chilipaprikát (magok nélkül). A lecsepegtetett kapribogyóval együtt tegyük tálba, adjuk hozzá a balzsamecetet, egy evőkanál citromlevet, a felaprított fokhagymát és petrezselymet és egy kevés frissen őrölt borsot. Adjunk hozzá még 3 evőkanál olívaolajat, keverjük össze.
Amikor a krumpli megsült, zárjuk el alatta a lángot., keverjük meg még egyszer. Fektessük rá a halakat, öntözzük meg a fűszeres páccal úgy, hogy a belsejébe is kerüljön. Tegyük a sütőbe és süssük 25-30 percig, amíg a halak bőre ropogós lesz, húsuk pedig kellőképpen átsült, de még krémes, puha.
Citrommal meglocsolva, friss salátával tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...