2014. április 16., szerda

Sós-karamellás csokikrémes torta




Hosszú leírás tartozik hozzá, de ez csak az apró részletek miatt van, meg amiatt, hogy három részből áll a torta és ezt a három részt, nincs mese, külön-külön el kell készíteni, de ennek ellenére nem bonyolult, nem nehéz mutatvány. Akinek van egy kis türelme bátran nekivághat! Igazi tömény gyönyör a végeredmény, olyan torta ez, amiből csak egy egész vékony szeletet kérsz, mert ebből az intenzív csokis-karamelles ízből ennyi is elég lesz, aztán valahogy mégis jönnek a következő egészen vékony szeletek...

Recept:
a tésztához:

  • 100 g hideg vaj
  • 200 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
A vajat összemorzsoljuk a liszttel, cukorral, sóval. Ezt a műveletet végezhetjük keverőlapátos robotgéppel, kézzel, vagy késes robotgéppel is. Amikor finom morzsás állagú, hozzáadjuk az előzőleg enyhén felvert tojásnak a 2/3 részét. A maradék tojásra is szükségünk lesz, félre tesszük. A tojástól a tészta rövid gyúrás után összeáll, nem is szabad tovább gyúrni. Nagy darab folpackra tesszük, tenyerünkkel egy centi vastag koronggá lapítjuk, másik nagy darab folpack-kal befedjük, fél órára hűtőbe tesszük.
Kivajazunk a 23-26 centis kivehető aljú, alacsony peremű tortaformát.
A hűtőből kivett tésztát a két folpack réteg között sodrófával kinyújtjuk, akkorára, hogy a forma alját és oldalát is befedje. Lehúzzuk a felső folpack-réteget, a tésztát a formába rendezzük, nyomkodjuk, majd lehúzzuk a tetejéről is a folpackot. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. (Gázsütő 5-ös fokozat) Sütés előtt a tésztára lazán sütőpapírt teszünk, nehezékként régi szárazbabot, vagy rizst szórunk rá és így 15-20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük a sütőbabot a papírral együtt, majd a tészta alját megkenjük a félretett tojással. Még 3-4 percre visszatesszük a sütőbe, majd kivesszük, félretesszük.

a karamellhez:

  • 225 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 100 ml tejszín
  • 1 teáskanál tengeri sópehely (Maldon só)
A cukrot egy vastag aljú lábasba szórjuk. A cukor lehetőleg vékony rétegben terüljön szét a lábas alján. Közepes lángon kevergetés nélkül világos borostyán-színűre karamellizáljuk a cukrot. Amikor elérte a megfelelő színt, azonnal lehúzzuk a lángról és most már kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. Húzódjunk hátra a lábastól, amennyire lehet, mert eléggé felcsap a gőz! Addig kevergessük, amíg a cukor újra feloldódik és homogén krémet kapunk. 5-10 percig hűlni hagyjuk, közben gyakran megkeverve. Végül hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, ezzel is simára keverjük, majd belekeverjük a sót is.
A csokoládékrém elkészítéséig ezt is félre tesszük.

a csokoládékrémhez:

  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 250 g jó minőségű, 70 %-os csokoládé
  • 150 g vaj
A tojásokat és a tojássárgákat keverőtálba tesszük, a cukorral fehéredésig keverjük. A csokoládét és a vajat gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a gőzölőről, egy percig kevergetve hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojásos cukrot. Krémesre keverjük.

Összeállítjuk a tortát: az elősütött tészta aljára simítjuk a sós karamell krémet, erre kenjük a csokoládé réteget. 170 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg a csokoládé krém még egy kicsit lágy marad.
A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Azután könnyen kiemelhető a formából és szeletelhető.
Adhatunk hozzá lágyan felvert tejszínhabot.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...