Hosszú leírás tartozik hozzá, de ez csak az apró részletek miatt van, meg amiatt, hogy három részből áll a torta és ezt a három részt, nincs mese, külön-külön el kell készíteni, de ennek ellenére nem bonyolult, nem nehéz mutatvány. Akinek van egy kis türelme bátran nekivághat! Igazi tömény gyönyör a végeredmény, olyan torta ez, amiből csak egy egész vékony szeletet kérsz, mert ebből az intenzív csokis-karamelles ízből ennyi is elég lesz, aztán valahogy mégis jönnek a következő egészen vékony szeletek...
Recept:
a tésztához:
- 100 g hideg vaj
- 200 g liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
Kivajazunk a 23-26 centis kivehető aljú, alacsony peremű tortaformát.
A hűtőből kivett tésztát a két folpack réteg között sodrófával kinyújtjuk, akkorára, hogy a forma alját és oldalát is befedje. Lehúzzuk a felső folpack-réteget, a tésztát a formába rendezzük, nyomkodjuk, majd lehúzzuk a tetejéről is a folpackot. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. (Gázsütő 5-ös fokozat) Sütés előtt a tésztára lazán sütőpapírt teszünk, nehezékként régi szárazbabot, vagy rizst szórunk rá és így 15-20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük a sütőbabot a papírral együtt, majd a tészta alját megkenjük a félretett tojással. Még 3-4 percre visszatesszük a sütőbe, majd kivesszük, félretesszük.
a karamellhez:
- 225 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 100 ml tejszín
- 1 teáskanál tengeri sópehely (Maldon só)
A csokoládékrém elkészítéséig ezt is félre tesszük.
a csokoládékrémhez:
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- 250 g jó minőségű, 70 %-os csokoládé
- 150 g vaj
Összeállítjuk a tortát: az elősütött tészta aljára simítjuk a sós karamell krémet, erre kenjük a csokoládé réteget. 170 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg a csokoládé krém még egy kicsit lágy marad.
A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Azután könnyen kiemelhető a formából és szeletelhető.
Adhatunk hozzá lágyan felvert tejszínhabot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése