Rátaláltam erre a jó kis káposztás tarhonyára Kövi Pál: Erdélyi lakoma című könyvében és már a gondolatától is fellelkesültem. Nem tudom megmagyarázni miért, mivel igazán egyszerű történet, egy kis párolt káposzta összekeverve pirított tarhonyával. Azután kitaláltam hozzá a húsgolyó fűszerezését, benne szintén kevés savanyú káposztával, korianderrel és akkor már tényleg alig vártam, hogy elkészüljön, leülhessek és átadhassam magam az egyszerűség melengető érzésének. Hasonló jókat kívánok mindenkinek hozzá!
a tarhonyához:
- 150 g savanyú káposzta
- 250 g házi tarhonya
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál libazsír, vagy olaj
- 6 dl szárnyas-, vagy zöldség alaplé
- 3-4 ágacska kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
Egy másik edényben a maradék egy evőkanál libazsíron, vagy olajon sötét zsemleszínűre pirítjuk a tarhonyát. Felöntjük az alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg az összes levet magába szívja, ez körül-belül 15 perc.
Ezután 5 percig pihentetjük. Végül a káposztához keverjük.
a húsgombóchoz:
- 150 g darált marhahús
- 4 szál újhagyma fehér része
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál nagyon apróra vágott savanyú káposzta
- 1 tojás
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál petrezselyemzöld felaprítva
- só, frissen őrölt bors
A káposztás tarhonyát a húsgolyóval tálaljuk. 3-4 személynek elegendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése