Mondhatnánk almás creme brulée-nek is, hiszen megszólalásig, azaz megízlelésig hasonlítanak egymásra. Sőt, még az után is, azzal a különbséggel, hogy ennek a krémnek érthető módon nagyon kellemes alma-íze és pürés állaga van. Könnyedebb, gyümölcsösebb, de ugyanannyira krémes és vaníliás. Elkötelezett creme brulée rajongóként mondhatom, hogy simán felveszi a versenyt a közeli rokonnal, kalóriák szempontjából pedig mindenképpen övé a győzelem.
Recept:
- 1 kg golden alma
- fél citrom leve
- 150 g cukor, plusz a karamellizáláshoz
- 5 tojás sárgája
- 150 ml tejszín
- fél rúd vanília kikapart magjai
A tojások sárgáját simára keverjük a tejszínnel, majd folyamatosan kevergetve a tűzről lehúzott almapürébe öntjük. Visszatesszük a tűzre és a legalacsonyabb lángon, folytonos keverés mellett még 2-3 percig főzzük, de felforrnia nem szabad. A kész krémet 6 tálkába osztjuk, kihűtjük. Folpackkal lefedve két-három napig hűtőben tárolható.
Tálalás előtt fél órával tartsuk szobahőmérsékleten. Tetejére karamellizáló pisztollyal két-három teáskanál kristálycukrot olvaszthatunk, ha van ilyen szerkezetünk, de ha nincs, anélkül is nagyon finom.
Claudia Roden receptje alapján.
Claudia Roden receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése