Míg általában a fűszernövényeket "csak" ízesítésre, díszítésre használjuk, addig a zsálya, bizonyára húsos, viszonylag méretes levelei miatt szinte önálló fogásként is értelmezhető. Nyersen nem annyira jó elrágcsálni, viszont egy kis hőkezelés után ízes, ropogós falatokat kapunk. A kapribogyó esetében is érdekes változásokat okoz a sütés: a sokszor bántóan savanyú íz enyhül, a kapribogyó sajátos aromája ellenben intenzívebb lesz. Az egyszerű, ám nagyszerű, sőt mennyei vajas süllő legalább annyira egyszerű és méltó kiegészítői lettek.
Recept:
- 2 db egyenként kb. fél kilós süllő megpucolva
- 10 dkg vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
- 30 db friss zsályalevél
- 30 db kapribogyó
A félretett egy evőkanál vajat egy kis serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük a zsályaleveleket és az átöblített, lecsöpögtetett, konyhai papírtörlőn megszárított kapribogyókat. 2-3 percig sütjük, amíg mindkettő egy kis színt kap és ropogós lesz.
A sütőből kivett süllőkön elosztjuk a megpirult zsályát és kapribogyót. Azonnal tálaljuk.
3-4 személynek elegendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése