2013. október 19., szombat

Aszalt fügés kenyér


Erre a kenyérre nem mondhatom azt, hogy egyszerű, sem azt, hogy gyorsan elkészül. Pedig a nehézségét csak az odafigyelés fontossága adja és ugyan egy fél napig készül, de a valós ráfordított idő összesen csak egy óra. A fennmaradó órákban nekünk szabadidőnk van, a tészta dolgozik csak. Egy nyugalmas napba szépen beilleszthető egy effajta lassú, de eredményes folyamat. A kisült kenyér fantasztikusan finom, sűrű, tartalmas, a fügétől itt-ott édes, a mandulától ropogós és úgy összességében gyönyörű!

Recept:
a kovászhoz:

  • 117 g BL 80-as kenyérliszt
  • 1/2 teáskanál porélesztő
  • 3/4 teáskanál cukor
  • 177 g langyos víz
a lisztkeverékhez:

  • 117 g BL 80-as kenyérliszt
  • 70 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1/2 teáskanál porélesztő
  • 2 teáskanál olaj
  • 1 és 1/4 teáskanál só
  • 70 g aszalt füge
  • 150 g héjas, egész mandula
1. 100 g mandulát durvára vágunk, 50 g-ot pedig vékony szeletekre. Egy darab fügét egészben hagyunk, a többi szárát és alját kivágjuk, a fennmaradó részt apró kockákra vágjuk.
2. Elkészítjük a kovászt: egy nagy keverőtálban összekeverjük az átszitált lisztet, cukrot, élesztőt és vizet. Félretesszük.
3. Egy másik tálba szitáljuk, majd összekeverjük a kétféle lisztet és az élesztőt.
4. A lisztes keveréket a kovászra szórjuk. Folpackkal lefedjük, szobahőmérsékleten 3-4 órát kelesztjük. Akkor jó, ha a kovász alulról kezd utat törni magának, felnyomja a lisztet.
5. Hozzáadjuk az olajat és egy-két percig dagasztjuk. Lefedve 20 percig pihentetjük.
6. Hozzáadjuk a sót, 5-7 percig dagasztjuk. Ekkor, ha túl kemény a tészta, kevés langyos vizet adunk hozzá, ha lágy, akkor egy kis lisztet. Rugalmas, könnyen formázható állagúnak kell lennie. Lefedjük, 10 percig pihentetjük.
7. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, sodrófával egy centi vastagságú téglalapra nyújtjuk. Megszórjuk a durvára vágott mandulával és az aprított fügével. Feltekerjük, majd dagasztó-formáló mozdulatokkal gömbbé alakítjuk. Visszatesszük a nagy keverőtálba, amit előzőleg olajjal vékonyan megkentünk. Újra lefedjük folpackkal és másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.
8. Ismét munkaasztalra tesszük a tésztát, enyhén átnyomkodjuk, újra formázzuk. A felületét megspricceljük vízzel. A szeletelt mandulát a munkalapra szórjuk és meghempergetjük benne a tésztát, hogy mindenhova jusson mandula. A félretett egész fügét belenyomjuk a közepébe, annyira, amennyire a tészta engedi. Visszatesszük a tálba, amit előtte most egy kis liszttel megszórtunk, lefedjük és újabb másfél óráig kelesztjük.
9. Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, beletesszük a sütőlapot is, amin sütni fogjuk. Ez minél vastagabb, annál jobb. A felforrósodott sütőbe kevés vizet spriccelünk, visszazárjuk az ajtót, majd egy perc múlva behelyezzük a kenyeret, de vigyázat, ilyenkor a sütőajtó kinyitásakor kicsap a gőz!
10. 10 percig sütjük ilyen magas hőfokon, utána 220 fokon sütjük tovább még 20 percig. Akkor jó a kenyér, ha a színe szép barna és az alját megkocogtatva kongó hangot ad.
11. Rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...