2013. március 29., péntek

Sajttorta


Itt a nagyon egyszerű, mindig sikert arató sajttorta receptje. Rengeteg hízelgő történet kapcsolódik hozzá, de nem mesélem el őket, inkább mindenki szerezze be a sajátjait.

Recept:
  • 215 g teljes kiőrlésű zabpelyhes keksz (pl. győri zabfalatok)
  • 50 g vaj
  • 680 g natúr, tejszínes sajtkrém (én az Aldiban veszem a Milfina márkájút)
  • 240 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 dl tejföl
A kekszet ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük a keksszel. Kivajazunk egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az alját kibéleljük sütőpapírral. Elterítjük rajta a vajas kekszmorzsát, majd egyenletesen bele is nyomkodjuk, tömörítjük. 160 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 3-as fokozat) 10 percig elősütjük. Közben keverőtálba tesszük a szobahőmérsékletű sajtkrémet, kézi habverővel hozzákeverünk 180 g cukrot és egyenként a három tojást. A citromot alaposan megmossuk, a krémbe reszeljük a héját, majd az egy evőkanál  levet és a vaníliakivonatot is hozzáadjuk. Kivesszük a sütőből az elősütött keksz alapot, ráöntjük a sajtkrémet. Visszatesszük a sütőbe és 40 percig sütjük. Közben a tejfölt összekeverjük a maradék 60 g cukorral. Újra kivesszük a tortát a sütőből, a sajtos réteg tetejére simítjuk a cukros tejfölt és még 10 percig sütjük. Ilyenkor még enyhén remegős a torta, de meg fog szilárdulni. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni legalább fél napot, hogy szépen tudjuk szeletelni. Tálalás előtt kivesszük a formából és tálra csúsztatjuk.
Felvágás előtt én gyümölcsmártást szoktam rá csorgatni, ami díszít is és finom is. Ez készülhet meggy, vagy áfonyabefőttből, vagy friss, ill. fagyasztott gyümölcsből is 2-3 evőkanálnyi befőtt levet egy evőkanál gyümölccsel egy edénybe teszek, hozzáadok egy evőkanál cukrot és két evőkanál vizet. 5 percig forralom, amíg kicsit besűrűsödik. Hűlni hagyom, majd a tortára csorgatom. A friss, vagy fagyasztott gyümölcsből készülő szószhoz egy maréknyi epret, ribizlit, filézett narancsot, rebarbarát stb. a gyümölcs édességéhez igazodó mennyiségű cukorral és 1 dl vízzel felfőzünk, besűrítünk, hűtünk, csorgatunk.
Édesem receptje alapján.

3 megjegyzés:

kkati írta...

Köszönjük, ki fogom próbálni

Kata írta...

Szuper! Kipróbáltam, bár több ideig sütöttem és a rétegek is összecsúsztak. Ennek ellenére nagy sikert arattam vele. Köszönöm :)

rakottkert írta...

Örülök neki! Ki kell tapasztalni, minden sütő és minden sütés más. A hibák pedig mindig csak a készítőt érdeklik, aki élvezettel eszi, azt egyáltalán nem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...