2013. március 16., szombat

Aszalt fügés krém és hajdinalisztes tekercs a krémmel


Nemrég gluténmentes desszerteket tanított a Makifoodnál Márk Szonja, az Édesem blog szerzője. Nagyon hasznos óra volt, finom és egészséges édességekkel, gluténmentes lisztek kisokosával, amiket még akkor is jó ismerni, ha az embernek nincs komoly problémája, hiszen annyi biztos, hogy a sok fehér liszt senkinek sem jó. Ráadásul izgalmas megismerni a nem búza alapú lisztek különböző felhasználási formáit, ízüket. Még ha nem is tudjuk teljesen "tisztán" alkalmazni őket, a búzaliszt egy részét kiváltva gazdagabb ízű és textúrájú tésztákat kaphatunk. Mint ennél a süteménynél, aminek egyszerű omlós tésztája a benne lévő hajdinaliszt miatt sokkal ropogósabb, jobb állagú és ízesebb lesz, mintha csak sima lisztből készült volna. A recept egyébként nem az óráról származik, annyiban mégis kötődik hozzá, hogy Szonja hozott magával egy amerikai kiadású könyvet lapozgatásra, amiben csupa egészséges lisztkeverékkel készült sütemény, kenyérféle leírása szerepelt. Ennek a könyvnek a végén találtam  rá az aszalt fügés krém receptjére, eszembe jutottak elfekvőben lévő aszalt füge készleteim és gyorsan leírtam. Aztán itthon, a neten kutatva véletlenül megtaláltam a krémhez tartozó süteményt is a 101 Cookbooks című, szerintem még mindig az egyik legjobb gasztroblogon - ő is a könyvből idézett. Tehát ismét összeállt minden: inspiráció, alapanyag, megalapozottság, ásó, kapa, nagyharang.

Aszalt fügés krém:
  • 340 g aszalt füge
  • 2 szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 240 ml száraz vörösbor
  • 120 ml portói
  • fél narancs leve
  • negyed teáskanál őrölt fahéj
  • 113 g puha vaj
A cukrot 60 ml vízzel közepes lángon forraljuk, hozzáadjuk a szegfűszeget és a csillagánizst, 5-7 percig keverés nélkül karamellizáljuk. Hozzáöntjük a kétféle bort és a narancslét. Vigyázzunk a felcsapó gőzzel! Az aszalt fügéknek levágjuk a kemény szárrészét és a végét is, majd negyedekbe vágva a borhoz tesszük a fahéjjal együtt. Keverjük, amíg a hideg folyadék hatására megdermedt karamell feloldódik, azután alacsony lángon fél órát főzzük, amíg a füge puha lesz, a folyadék pedig a felére csökken. A tűzről levesszük, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, kivesszük a fűszereket és késes robotgépben, vagy botmixerrel pürésítjük. Végül jól elkeverjük benne a puha vajat.
Két kis üveg lesz belőle, amit felhasználásig hűtőben tároljunk, azonban fogyasztás előtt legalább fél órával szobahőmérsékleten tartsuk, hogy kenhető állagú legyen.
Nagyon finom, friss fügéből is elkészíthető krém, bármilyen kekszfélét is tölthetünk vele, vagy egyszerűen friss kaláccsal, kenyérrel fogyaszthatjuk.

Hajdinalisztes tekercs fügekrémmel
  • 135 g hajdinaliszt
  • 160 g sima liszt
  • 70 g barna nádcukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 110 g hideg vaj kockákra vágva
  • 250 ml tejszín
  • 250 ml aszalt fügés krém
A liszteket, a cukrot, a sütőport és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és minél gyorsabban összedolgozzuk a száraz anyagokkal, hogy egészen morzsás állagú legyen. Végül hozzáadjuk a tejszínt és összeállítjuk a tésztát. Ha van késes robotgépünk, azzal is dolgozhatunk.
A tésztát alaposan belisztezett felületre tesszük és kb. 20x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. Eléggé ragadós a tészta, úgyhogy tényleg szükség van a gondos lisztezésre. A kinyújtott lapot egyenletesen megkenjük a fügekrémmel. A hosszabb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, közben söprögessük le a tésztáról a fölösleges lisztet. Vágjuk kétfelé a hengert, csomagoljuk folpackba és legalább egy órára, vagy akár egy éjszakára tegyük hűtőbe. 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Béleljünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A hűtőből kivett fél henger vágjuk másfél centis szeletekre. Az így kapott csigákat fektessük a tepsire egymástól tisztes távolságban. Süssük 35 percig, félidőben egyszer fordítsuk meg a csigákat egy konyhai lapát segítségével.
Amikor megsült, tálra szedjük és a következő fél hengerrel is ugyanígy járunk el.
Langyosan a legjobb, de hidegen is eszméletlenül finom, ropogós sütemény.

Hajdinaliszttel, ill. hajdinával készült receptek még nálam:

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...