Sokszor, sokféle alkalomra sütöttem már: vendégségekre, borkóstolóra, de húsvétkor még sosem. Pedig igazán erre az időszakra termett, a friss spenót ilyenkor már nagyon kínálja magát és aki szereti, az nagyon kívánja is a friss zöldet. Böjti vacsorákra, zöldcsütörtökön ebédre egy jó leves után és most azt tervezem, hogy a vasárnapi ünnepi ebéd előétele is ez lesz, fenyőmaggal turbózott töltelékkel, egészen falatnyi darabokra porciózva.
A töltelék kecskesajttal és fetával is finom, de ha valaki az enyhébb ízeket szereti, morzsalékos túróval is keverheti a spenótot, de akkor erősebb sózásra lesz szükség. Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Recept:
- 12 -14 lapos réteslap csomag
- 800 g friss spenót
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes hagyma apróra vágva
- 3 tojás
- 225 g feta, vagy kecskesajt
- egy marék fenyőmag (opcionális)
- 120 g olvasztott vaj
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál fekete hagymamag, vagy szezámmag
Kivajazunk egy kb. 30x40 centis tepsit. A réteslapokat szétbontjuk, a tepsi aljára terítjük az elsőt és megkenjük olvasztott vajjal. Ráfektetjük a következő lapot, azt is megkenjük és így tovább, egészen 6 vagy 8 rétegig. (Ha vékonyabbak a lapok, akkor jobb, ha 8 réteg van alul és 6 fölül.) Erre a tésztarétegre simítjuk a spenótos tölteléket, majd újabb réteslap rétegezés kezdődik. Az utolsó réteg tetejére locsoljuk az összes maradék olvasztott vajat. Éles késsel éppen csak megkarcolva rombuszokra osztjuk a felületet. Megszórjuk a hagymamaggal, kevés vizet spriccelünk rá és előmelegített, 200 fokos sütőben (gázsütő 6-os fokozat) 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a jelölések mentén felvágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése